Додавання солі в страви виявилося пов'язаним із вищим на 11-28 відсотків ризиком розвитку діабету другого типу. Причина зв'язку поки що невідома, але дослідники припускають, що солоніша їжа спонукає з'їдати її більше, що призводить до збільшення маси тіла — одного з найбільших факторів ризику діабету другого типу. Дослідження опубліковане у журналі Mayo Clinic Proceedings.
Звідки ідея про зв'язок солі та діабету?
Хоча сіль критично потрібна для людського здоров'я, зокрема допомагаючи підтримувати баланс рідини в організмі, у сучасному світі люди споживають її більше, ніж слід. Надлишок солі, яка у великій кількості міститься у готових продуктах та напівфабрикатах, призводить до зростання кров'яного тиску, який часто супроводжує цукровий діабет другого типу. Між тим, існує обмаль досліджень, які б вивчали можливий зв'язок між споживанням солі та діабетом, що не дає змоги робити висновки щодо нього. Щоб внести більше ясності, науковці Університету Тулейн проаналізували дані про 402 982 учасників дослідження UK Biobank, які на момент реєстрації не мали діабету, раку, хвороб нирок чи серцево-судинної системи. Вчені за ними спостерігали протягом 11,9 року, визначаючи, у кого розвинувся діабет, і як пов'язана з цим звичка досолювати страви на столі.
Як соління вплинуло на результати?
За час спостереження діабет другого типу діагностували у 13 120 добровольців. У порівнянні з тими, хто повідомив, що не солить страви, більше випадків діабету було серед людей, що звикли досолювати їжу. Ті, хто лише іноді солить їжу, на 11 відсотків частіше набували діабет. Ті, хто зазвичай солить — на 18 відсотків, а ті, хто завжди — на 28 відсотків. Також з'ясувалося, що більша концентрація натрію у сечі, яка відбиває величину споживання солі, теж призводить до вищого на 12-34 відсотки ризику діабету.
При цьому науковці не відмітили зв'язку ризику діабету та початкового статусу гіпертензії і соління. Однак вони помітили, що позитивна асоціація частково опосередкована індексом маси тіла та співвідношенням окружності талії та стегон. Поточне дослідження не дозволяє точно встановити механізм, що стоїть за зв'язком, однак науковці закликають за можливості зменшити споживання солі.
- Відмова від соління страв також може зменшити на 20 відсотків ризик небезпечної для життя аритмії.