На південному сході Китаю археологи виявили сліди одомашнення рису та виготовлення з нього пива за технологією цюй віком 10000 років. Це найдавніше свідчення виготовлення алкоголю у Східній Азії, і, як вважають науковці, таке рисове пиво використовували у ритуальних цілях, що посприяло культивації рису в Китаї та Азії загалом. Разом з цим, метод ферментації цюй виявився настільки ефективним, що його і досі використовують для виготовлення традиційних алкогольних напоїв. Дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Як давні китайці виготовляли пиво?
Археологи знайшли 12 залишків стародавнього керамічного посуду, який виготовили представники культури Шаншань 9-10 тисяч років тому. Аналіз посуду показав, що він містив сліди крохмалю, мінералізованих клітин рослин і решток грибів. Що цікаво, науковці виділили клітини рису з самої глини, з якої було виготовлено посуд, що свідчить про поширеність рису в той період. Дослідження цих клітин показало, що вони мають ознаки, які наближають їх до клітин сучасного одомашненого рису та відрізняють від дикого.
Як виявилося, для виготовлення пива представники культури Шаншань використовували рис і спеціальну закваску з цвілевих грибів Monascus і дріжджів, а також інших злаків з високим вмістом крохмалю, подібних до проса та пшениці. Як вважають науковці, поширенню рисового пива та рису взагалі сприяло те, що виготовлений таким методом алкоголь використовували у поховальних ритуалах. Подальші дослідження розкажуть більше про роль алкоголю у розвитку китайської культури та землеробства.
Як виготовляли алкоголь у давнину
🍺 Попередні знахідки вказували на те, що рисове пиво у Китаї виготовляли щонайменше 9000 років тому. А в бронзовій посудині віком 2300 років знайшли рідкі залишки давнього рисового пива.
🍻 У Єгипті відкопали найдавнішу промислову пивоварню — їй близько п’яти тисяч років і в ній могли виготовляти декілька тисяч літрів пива одночасно.
🍷 В Іспанії в мавзолеї часів Римської імперії знайшли найдавніше рідке вино віком 2000 років. Попри те, що з часом воно втратило свої властивості, науковці встановили, що це було біле вино.