SpaceX запустила з третьої спроби ракету Starship у космос. Але вона не повернулася

Джерело: New Scientist

Компанія SpaceX здійснила третій тестовий запуск надважкої багаторазової космічної ракети Starship, під час якого ракета вперше досягла запланованої навколоземної орбіти, сягнувши висоти 230 кілометрів. Всі двигуни добре відпрацювали, а прискорювач ракети успішно відділився, але зрештою вибухнув. Попри те, що Starship сягнув рекордні для себе висоту та швидкість у цей політ, він не зміг вдало повернутися на Землю, зруйнувавшись в атмосфері. Про результати запуску пише New Scientist. SpaceX вела трансляцію запуску у своєму акаунті у твіттері.

Що відомо про третій запуск?

У космосі, як і планувалося, Starship провів тестові відкривання та закривання люка відсіку корисного навантаження та протестував перекачування кріогенного палива між баками, яке мало продемонструвати можливість дозаправки однієї ракети іншою у далеких місіях. Після цього він мав вперше у космосі увімкнути двигуни Raptor та контрольовано увійти в атмосферу, щоб приводнитися в Індійському океані через 65 хвилин після запуску. Однак цей крок пропустили і під час повернення ракета досягла критично високих температур — на відео з нього було помітно, що Starship оточений сяйвом плазми. Після цього дані телеметрії та відео були втрачені.

Starship з висотою у 121 метр наразі є найбільшою і найпотужнішою системою, що складається з прискорювача та космічного корабля. Її тестові запуски, серед іншого, мають на меті підготувати Starship до доставки людей на Місяць у рамках програми NASA «Артеміда» найближчими роками.

  • У свій перший тестовий запуск Starship вибухнула в перші три хвилини польоту.
  • У другий запуск обидва ступені Starship вибухнули протягом 10 хвилин, вийшовши на висоту до 148 кілометрів.