SpaceX вдруге запустила ракету Starship. Вона знову вибухнула

Компанія SpaceX здійснила запуск надважкої ракети-носія Starship. Він відбувся о 15:02 за київським часом, однак вже через три хвилини вибухнув перший ступінь ракети, а приблизно через 10 — другий. Це вже другий випробувальний політ Starship, а перший також завершився вибухом ракети. Трансляцію запуску компанія вела у своєму твітері.

Ракета у момент зльоту. SpaceX / Twitter

Ракета у момент зльоту. SpaceX / Twitter

Як відбувся запуск?

Через дві хвилини після запуску, як і було заплановано, перший ступінь ракети, прискорювач Super Heavy, відділився від другого ступеня Starship. Він мав приводнитися у Мексиканській протоці, однак на 3:20 хвилині після старту вибухнув у повітрі через спрацювання системи переривання польоту. Тим часом Starship продовжив рухатися, але на висоті близько 148 кілометрів, імовірно, також вибухнув, адже SpaceX втратила з ним зв'язок на 10 хвилині польоту.

Everyday Astronaut / YouTube

Everyday Astronaut / YouTube

Навіщо потрібна ця ракета?

Starship є найвищою і найпотужнішою ракетою у світі, що зможе виводити на орбіту Землі більш як 100-тонне навантаження та навіть відправляти людей на Місяць і Марс. Ракета складається з ракети-прискорювача Super Heavy з 33 метановими двигунами Raptor та космічного корабля Starship, який одночасно є другим ступенем ракети і має шість двигунів. Система також є багаторазовою — обидва ступені Starship після запуску повертатимуться на космодроми чи надводні майданчики.

  • Перше випробування Starship відбулося 20 квітня. Ракета мала здійснити суборбітальний політ, піднявшись на висоту у 235 кілометрів. Однак, вже через три хвилини Starship вибухнув у повітрі.