SpaceX успішно запустила ракету Starship у перший суборбітальний політ. За три хвилини вона вибухнула

Компанія SpaceX здійснила перший тестовий запуск багаторазової ракетної системи Starship. Однак, деякі двигуни першого ступеня не спрацювали, і за три хвилини польоту ракета вибухнула у повітрі. Трансляцію запуску вела SpaceX на своєму ютуб-каналі.

Момент вибуху ракети. SpaceX

Момент вибуху ракети. SpaceX

Що це за ракета?

Starship — це надважка ракета-носій, яку розробляє компанія Ілона Маска SpaceX. Вона складається з ракети-прискорювача Super Heavy з 33 метановими двигунами Raptor та космічного корабля Starship, який водночас є другим ступенем, і має шість двигунів. У висоту вся система складає 120 метрів. Таким чином, Starship є найвищою і найпотужнішою ракетою в світі.

Окрім цього, обидва Starship мають повертатися після запуску на космодроми чи наводні майданчики, тому система є багаторазовою. Вона зможе виводити на орбіту Землі корисне навантаження понад 100 тонн та, як планує SpaceX, забезпечувати міжпланетні подорожі з поверненням людей на Землю.

Що сталося під час запуску?

20 квітня о 16:33 за київським часом Starship успішно злетів зі стартового майданчика SpaceX у Бока-Чика в Техасі. Однак, декі двигуни не спрацювали і на третій хвилині польоту, на висоті 38 кілометрів над Землею, Starship вибухнув. За планом, під час цього запуску Starship мав вийти на суборбітальну висоту в 235 кілометрів, а обидва його ступені — приводнитися у Тихому океані.

Для цього запуску SpaceX випробувала повнорозмірні прототипи Ship 24 і Super Heavy Booster 7 загальною вагою системи у 5 тисяч тонн. Як пише SpaceX, отримані під час цього запуску дані допоможуть їм удосконалити Starship. На наступні запуски слід чекати не раніше, ніж через кілька місяців.