Людям на раціоні з сильно обробленої їжі, такої як сосиски, снеки та солодкі напої, було важче схуднути, навіть якщо такий раціон був збалансованим за вмістом білків, жирів і вуглеводів. Науковці пов’язують це з тим, що сильно оброблену їжу люди з’їдають швидше, не встигаючи насититися, а тому загалом їдять більше. Оскільки майже половина раціону європейців, особливо з низьким рівнем доходу, складається з сильно обробленої їжі, потрібно скоригувати рекомендації зі запобігання ожирінню, враховуючи важкість схуднення на такому раціоні. Дослідження опублікували в журналі Nature Medicine.
Чому на сильно обробленій їжі було важче схуднути?
Зазвичай рекомендації з харчування стосуються правильного співвідношення між жирами, білками та вуглеводами чи категоріями їжі — м’ясними стравами, гарнірами та зеленню. Тому науковці вирішили дослідити, який вплив на здоров’я матиме збалансований за цими критеріями раціон зі звичайних продуктів порівняно з тими, які в процесі виготовлення пройшли сильну обробку та додавання сторонніх речовин. Для цього людям щоденно протягом восьми тижнів надавали звичайну чи сильно оброблену їжу загальною калорійністю 4000 кілокалорій. Їжу навмисно надавали в надлишку, щоб подивитися, як це впливатиме на харчову поведінку учасників дослідження.
Як виявилося, на обох раціонах люди втрачали вагу — на це вказало зниження в них індексу маси тіла. Однак на раціоні зі звичайних продуктів люди втрачали вагу в понад два рази швидше: за вісім тижнів вони в середньому схуднули на 1,84 кілограма, тоді як на раціоні зі сильно обробленої їжі — на 0,88 кілограма. Крім того, на раціоні зі звичайних продуктів у людей зменшилася частка жирової тканини навколо органів і стало менше жиру в порівнянні з м’язовою тканиною. Тобто люди не просто схуднули, а мали здоровіший склад тіла, тоді як в учасників на раціоні зі сильно обробленої їжі таких змін не було.
Оскільки сильно оброблена їжа зазвичай м’якша, її легше споживати, через що люди відчувають більший потяг до неї. Це підтверджує й те, що люди на дієті зі звичайних продуктів менше хотіли споживати солодку та шкідливу їжу. Також сильно оброблена їжа може впливати на склад кишкової мікробіоти, спричиняючи запалення в кишківнику, що теж може ускладнювати схуднення.
Що знають про шкоду сильно обробленої їжі
😋 Однією з причин більшого споживання сильно обробленої їжі вважали її смакові властивості, однак вона виявилася не привабливішою за здорові продукти.
🍗 Зменшити кількість спожитих зі сильно обробленої їжі калорій можна завдяки додаванню до них білка — так люди насичуються швидше, що запобігає переїданню.
😱 Між іншим, зростання популярності сильно обробленої їжі називають однією з ключових причин почастішання ожиріння, яке до 2050 року матимуть понад половина дорослих.