Веганські та вегетаріанські корми на основі рослинної сировини виявилися такими ж поживними, як і тваринні. Однак в обох видах кормів науковці виявили нестачу йоду та деяких вітамінів. Якщо покрити цю нестачу харчовими добавками чи виправити ще на етапі виробництва корму з рослинної сировини, то собаки зможуть отримувати усі необхідні для їхнього здорового життя речовини без шкоди для довкілля, яку спричиняє виробництво м’яса. Дослідження опублікували в журналі PLOS One.

Рослинні корми для собак виявилися не гіршими за тваринні. Однак обом бракувало вітамінів і мінералів. GIPHY

За якими критеріями оцінювали корми для собак?

Для дослідження обрали 31 вид сухого корму, який продається у Сполученому Королівстві: зокрема, 19 видів звичайного корму, шість видів веганського та вегетаріанського й шість видів ветеринарного, який мав менше білку для тварин з проблемами з нирками. За вмістом головних поживних речовин, таких як білки, жири та вуглеводи, майже всі корми відповідали нормам: і тваринного, і рослинного походження.

Водночас лише 16 відсотків досліджених кормів мали достатньо мінералів, а 55 відсотків — незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі собак. Дві третини ветеринарних кормів не мали достатньо незамінних амінокислот, імовірно, через зменшення вмісту загального білка в них.

Водночас менш як чверть кормів відповідала вимогам щодо того, скільки в них має бути вітамінів групи B. За цим показником рослинні корми поступалися тваринним — так само, як рослинна дієта в людей може призводити до нестачі вітамінів цієї групи. Однак ці вітаміни є ключовими для здоров’я шкіри, нормального функціонування нервової та травної системи, тож власникам собак, які вирішили годувати своїх улюбленців рослинними кормами, потрібно дбати про достатню кількість вітамінів групи B у раціоні улюбленців.

Наскільки повноцінним є веганський раціон людей

🥦 Аналіз раціону людей, які споживають лише рослинну їжу, вказав на те, що навіть отримання ними денної норми не забезпечує їх достатньою кількістю незамінних амінокислот.

🥛 Доступність білка й амінокислот у рослинних продуктах зменшує і процес їх виготовлення: так цукри в рослинному молоці завадили засвоєнню білка з нього.

🥩 Яловичина виявилася кращою за сою для набору м’язової маси: у порціях з однаковою калорійністю в яловичині було значно більше білку.