Прийняття християнства не завадило середньовічним угорцям споживати м’ясо коней, хоча раніше саме поширення цієї віри вважали причиною припинення поїдання конини. Однак поширеність кісток коней у регіоні свідчить про те, що угорці ще протягом 200 років після прийняття християнства їли м’ясо цих тварин. Це відкриття підкреслює необхідність перевірки історичних теорій за допомогою археологічних доказів, а не лише письмових джерел. Дослідження опублікували в журналі Antiquity.
Як християнство пов’язане з відмовою від споживання м’яса коней?
Хоча християнство відкрито не забороняло споживання певних видів м’яса, як іслам чи юдаїзм, але саме з його приходом у Європі відбулася відмова від поїдання конини. Це пояснюють тим, що церква пов’язувала споживання м’яса коней з іншими рисами язичницької культури, а тому не рекомендувала його. Тож більшість істориків схиляється до того, що саме християнство було причиною відмови європейців від м’яса коней.
Утім це уявлення здебільшого базувалося на письмових джерелах, які здебільшого створювали при церкві та з яких неможливо було дізнатися про те, чим реально харчувалися середньовічні європейці. Також через відсутність прямої заборони на споживання м’яса коней його частка в раціоні людей з різних країн і навіть міст залежала від того, наскільки суворою була місцева церква. Тому науковці зі Стокгольмського університету та Інституту археології в Будапешті вирішили дослідити археологічні свідчення про споживання м’яса коней у середньовічній Угорщині.
Які докази поїдання конини угорцями знайшли археологи?
Науковці досліджували кількість кісток коней у ямах із харчовими відходами з майже 200 угорських середньовічних поселень. Дослідники використовували співвідношення між кількістю кісток коней та інших свійських тварин, щоб встановити, чи вживали м’ясо коней в їжу чи лише використовували в господарстві. Якщо кісток коней було значно більше, ніж в інших поселеннях, це вказувало на поїдання м’яса коней у цьому регіоні.
Як з’ясувалося, хоча в Угорщині прийняли християнство близько 1000 року нашої ери, але м’ясо коней припинили їсти на 200 років пізніше. Після монгольської навали у 1241-1242 роках кількість решток коней у ямах з харчовими відходами значно зменшилася, що вказує на зменшення споживання їхнього м’яса. А до середини XVI століття, після завоювання країни Османською імперією, поїдання конини в середньовічній Угорщині зовсім припинилося.
Як це змінює уявлення про вплив церкви на раціон європейців?
Науковці зазначають, що релігія була додатковою, а не основною причиною припинення споживання м’яса коней. Більшою ж мірою до цього призвела монгольська навала, після якої коні стали важливим ресурсом внаслідок скорочення їх чисельності. Через це їх здебільшого могли собі дозволити заможні люди, які здебільшого не вживали їх в їжу, а використовували для пересування та участі у війнах.
Ця ж монгольська навала призвела до загибелі майже половини населення Угорщини, через що країну заселили переселенці з заходу. Вони здебільшого були пристосовані до осілого життя, а не випасання худоби, тож вирощували свиней, які більше були пристосовані до такого способу життя. Загалом же дослідження підкреслює важливість перевірки письмових джерел, особливо таких, що можуть мати упередження, як релігійні тексти.
Що археологи знаходили в Угорщині
🫁 Дослідження решток неандертальців віком 36-39 тисяч років, знайдених у печері в Угорщині, вказало на поширення серед них туберкульозу.
🐎 Також в країні знайшли одні з найдавніших решток вершників віком від двох до п’яти тисяч років. Вони належали до ямної археологічної культури, що прийшла до Європи через Україну.
🏹 Сліди верхової їзди на кістках мала й угорка з X століття, яка виявилася найстарішою похованою зі зброєю жінкою в Карпатському регіоні.