Археологи знайшли рештки найдавніших вершників. Їм 5 000 років

Археологи знайшли у Європі рештки людей, які жили п'ять тисяч років тому, зі слідами верхової їзди на скелеті. Це найстаріші з відомих достовірних свідчень використання коней не лише задля харчових продуктів, але і як транспортний засіб. Відкриття опубліковане в журналі Science Advances.

Зліва - одні з досліджених решток представника ямної культури. Справа - локації зі скелетами зі слідами верхової їзди та міграція представників ямної культури до Південного Сибіру, де вони започаткували афанасіївську культуру. A. Frînculeasa, Prahova County Museum of History and Archaeology, Martin Trautmann et al. / Science Advances, 2023

Зліва - одні з досліджених решток представника ямної культури. Справа - локації зі скелетами зі слідами верхової їзди та міграція представників ямної культури до Південного Сибіру, де вони започаткували афанасіївську культуру. A. Frînculeasa, Prahova County Museum of History and Archaeology, Martin Trautmann et al. / Science Advances, 2023

Що вказало на те, що люди — вершники?

Дослідники Університету Гельсінкі разом з румунськими, польськими, болгарськими й угорськими колегами дослідили рештки 217 людей, більшість із яких належали до ямної археологічної культури. Останки знайшли на 39 локаціях у Румунії, Болгарії та Угорщині і датували їх V-II тисячоліттями до нашої ери. При вивченні скелетів науковці помітили у п'яти з них вірогідні ознаки того, що люди, яким вони належали, займалися за життя верховою їздою. Зокрема, це характерна зношеність хребців від підстрибувань на коні у русі та потовщення стегнової кістки у місцях прикріплення до неї м'язів стегна, що свідчить про їх часте напруження, наприклад, для утримування на коні. Усі ці рештки належали дорослим чоловікам, що жили у 3021-2501 роках до нашої ери.

Раніше було відомо, що у ті часи люди вже тримали коней задля їхнього молока та м'яса, але це перше дослідження, яке надає докази й про верхову їзду у ті часи. Її започаткування мало велике значення для розвитку та далекої міграції людських суспільств, даючи змогу долати більші відстані і швидше. До цього часу найстарішим свідченням їзди верхи було зображення вершника з Месопотамії датоване ІІ тисячоліттям до нашої ери, щоправда, незрозуміло, на якій саме тварині зображена людина — коні чи віслюкові.

Недавно археологи описали знайдене на Тернопільщині парне поховання коней, датоване 1500 роками до нашої ери. Тварин могли запрягати у колісницю чи віз.