Спричинені глобальним потеплінням екстремальні погодні умови, такі як тривалі посухи чи зливи, погіршать смак джину. Усе через вплив на кількість летких сполук у ягодах ялівцю, який є одним з основних смакових компонентів цього виду алкоголю. А через непередбачуваність коливань погодних умов виробники ще й не зможуть забезпечити однаковий смак цього напою з року в рік. Дослідження опублікували в журналі Journal of the Institute of Brewing.
Як зміни клімату вплинуть на смак ялівцю?
Науковці аналізували вміст летких сполук, які відповідальні за аромат і смак, у ягодах ялівцю (Juniperus communis) урожаю різних років з семи південноєвропейських і балканських країн і порівнювали його з умовами зростання. Ці ягоди висушували та поміщали в спирт на деякий час, після чого переганяли. Так науковці в лабораторних умовах прискорено відтворили процес приготування джину.
Як з’ясувалося, вирощеним у дощові роки ягодам було потрібно більше часу на висихання, ніж вирощеним у посушливі. Таке тривале висушування зменшувало загальний вміст летких сполук в ягодах на 12 відсотків порівняно з коротшим. При цьому найбільше змінився вміст у ягодах і кінцевому продукті тих сполук, які не розчиняються у воді, але їхня концентрація в результаті зросла порівняно з водорозчинними сполуками. Як вважають науковці, це вплине на те, які нотки матиме приготований із таких ягід джин — цитрусові, квіткові, солодкі, деревні, гострі чи землисті.
Яким напоям загрожує глобальне потепління
🍺 Раніше дослідники з’ясували, що глобальне потепління зменшило вміст смакових речовин у хмелі, що погіршило смак європейського пива.
🍷 А от винам Бордо глобальне потепління не нашкодить, а навпаки — покращить їх смак. Усе тому, що зміни клімату приносять зимові опади й вищі температури, які покращують смак винограду.
☕️ Постраждати від глобального потепління може й кава, але науковці запропонували замінити чутливу до змін клімату арабіку на її дикого родича, який є стійкішим і допомагає створити смачніший напій.