Дрон облетить лінії електропередач і постежить за їхньою справністю

Джерело: Oak Ridge National Laboratory

Американські інженери створили технологію виявлення несправних кабелів ліній електропередач: для цього потрібен дрон, оснащений сенсорами, а також машинне навчання, яке виявлятиме аномалії. Крім того, дрон зможе відстежувати поширення лісових пожеж, які також можуть спричинятися несправним обладнанням, повідомляє Національна лабораторія Оук-Ридж США.

Oak Ridge National Laboratory

Дослідники Оукридзької національної лабораторії, яка підпорядковується Міністерству енергетики США продемонстрували сенсорну систему для дронів, які дозволять їм не лише безпечно облітати лінії електропередач, а і стежити за їхньої справністю. Для цього дрон оснастили датчиками тепла, мікрофонами та камерами, а також алгоритмом для розпізнавання отриманої у польоті інформації. Так дослідники розробили алгоритм, який може розрізняти шум від гвинтів дрона та потріскування ліній електропередач, яке вкаже на скачки напруги, іскріння і дугові та коронні розряди, що можуть спровокувати пожежу.

Подібну систему оповіщення можна було б розмістити і на самому обладнанні ЛЕП, однак саме дрон є дешевим і надійним способом одразу локалізувати місце несправності, зокрема за допомогою камер на борту. Як повідомляє лабораторія, дрон також випробували і за межами прямої видимості для операторів, що продемонструвало здатність системи працювати на великих відстанях. Крім того, дрон оснащений і тепловими датчиками, які окрім виявлення надлишкового тепла у з'єднаннях і трансформаторах, дають можливість ідентифікувати полум'я. Дрон з висоти свого польоту виявив палаючі банки з гелієм, які дослідники розкидали для експерименту.

Сьогодні антропогенні чинники провокують все більше масштабних лісових пожеж. Нещодавно ми розповідали, як згідно з підрахунками, принаймні 40 пожеж за чотири роки у США спричинили уражені струмом птахи.

Дрони у природі

🦇 Захищений піною від зіткнень дрон зможе досліджувати печери

🐦Дрон із пташиними ніжками може сидіти на гілках та спостерігати за довкіллям

🤽А дрон-причепа може чіплятися до скель та інших роботів навіть під водою та брати участь у дослідженнях морського життя