Людські екскременти виявилися ефективним добривом, яке допоможе забезпечити рослини азотом і фосфором, необхідними для збільшення врожаїв. При цьому використання таких добрив запобігатиме шкідливим викидам парникових газів метану та оксиду азоту, який також може стоншувати озоновий шар. Ці добрива можуть стати основою економіки замкнутого циклу, коли відходи стають корисним ресурсом для виробництва. Дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Як досліджували ефективність незвичних добрив?
Науковці проводили аналіз попередніх досліджень, які вже вказували на можливість використання людських екскрементів як добрив, і зосередилися на тому, наскільки такі добрива взагалі будуть вигідними для використання в сільському господарстві. Як з’ясували дослідники, для полегшення транспортування добрив з людських екскрементів їх можна перетворити у біовугілля, яке утворюється від нагрівання та висушування органічної речовини. Це допоможе на майже 90 відсотків зменшити масу та об’єм людських фекалій без втрати їхньої поживної цінності для рослин.
За допомогою добрив лише з фекалій виявилося можливим закрити два відсотки потреб сільського господарства в азоті та сім відсотків — у фосфорі. Якщо ж додати до них ще й добрива з сечі, то таке біовугілля вже зможе закрити 14-17 відсотків потреб у цих елементах. Крім цього, повторне використання людських і тваринних відходів запобігатиме забрудненню довкілля, зокрема джерел прісної води, фекаліями. Також воно зменшить потребу у штучних добривах, виготовлення яких теж є суттєвим джерелом забруднення повітря.
Як науковці покращують врожаї
💩 Ефективність добрив з людських фекалій і сечі досліджували на капусті — вони виявилися не гіршими за інші органічні добрива, які отримують з відходів виробництва спирту.
🗑 Використовувати відходи для покращення врожаїв почали ще давні ізраїльтяни: археологи відкопали ями зі сміттям віком понад 1000 років, у яких виготовляли добрива.
🥵 Збільшити врожаї може навіть глобальне потепління, внаслідок якого рослини ростуть швидше. Однак такі рослини виявилися менш поживними за ті, що уникнули ефектів потепління.