Зміни у дев'яти ділянках мозку пов'язали з гіпертензією і деменцією

Дослідники з Польщі, Італії та Великої Британії з'ясували, що зміни у дев'яти ділянках мозку, які з'являються при високому кров'яному тиску, пов'язані з гіршими когнітивними здібностями. У майбутньому це знання може допомогти оптимізувати підхід до лікування гіпертензії з урахуванням ризику деменції, йдеться у European Heart Journal.

Судини головного мозку. Pixels

Судини головного мозку. Pixels

Як тиск пов'язаний із розумовими здібностями?

Вже й раніше дослідження показували, що підвищений кров'яний тиск, або гіпертензія, пов'язаний із когнітивними порушеннями, зокрема деменцією. Підозрювали, що за цим стоять патологічні зміни у структурі мозку, які спричиняються високим тиском, але лише зараз дослідження науковців Яґеллонського університету та їхніх італійських і британських колег знайшло цьому підтвердження. Науковці проаналізували інформацію про 33 000 людей із бази даних UK Biobank, звертаючи особливу увагу на генетичні фактори ризику високого тиску й результати магнітно-резонансної томографії мозку.

Дослідники виявили понад три сотні змін у структурі мозку, які пов'язані з високим кров'яним тиском. Утім, із них дев'ять виявилися пов'язаними ще й із порушеними когнітивними функціями. Серед них — зміни у передній променистості таламуса, передньому променистому вінці та зовнішній капсулі. Раннє виявлення цих змін у людей із високим тиском може допомогти запобігти когнітивному порушенню, якщо вдасться з'ясувати механізм, який їх спричиняє.