«Юнона» створила зображення крижаного супутника Юпітера Ганімеда. Фото

Космічний апарат вперше більше ніж за двадцять років наблизився до Ганімеда. «Юнона» сфотографувала поверхню супутника Юпітера з високою роздільною здатністю з відстані близько тисячі кілометрів. NASA опубліковало перші дві світлини.

Які світлини створила «Юнона»?

«Юнона» здійснила проліт над Ганімедом 7 червня, під час максимального наближення відстань між апаратом і поверхнею супутника складала 1038 кілометрів. Перше зображення було зроблене за допомогою камери JunoCam, що працює в оптичному діапазоні світла. Його роздільна здатність складає близько одного кілометра на піксель. Так як «Юнона» постійно обертається, а камера має фіксоване поле зору, вона отримувала смуги зображення супутника через свої зелений, червоний та блакитний фільтри при кожному оберті. Для отримання кінцевого кольорового фото необхідно буде зшити разом смуги зображень з усіх фільтрів. Тож дана світлина — попередній продукт, вона знята лише за допомогою зеленого фільтра. На ній помітні «шви» (особливо справа внизу), які потім приберуть.

NASA, JPL-Caltech, SwRI, MSSS / NASA

NASA, JPL-Caltech, SwRI, MSSS / NASA

Ще одне чорно-біле фото зробила навігаційна камера Stellar Reference Unit, на ньому зображена темна сторона Ганімеда. Вона освічена лише тьмяним світлом, відбитим від поверхні Юпітера. Роздільна здатність фото складає від 600 до 900 метрів на піксель.

NASA, JPL-Caltech, SwRI / NASA

NASA, JPL-Caltech, SwRI / NASA

Що відомо про Ганімед?

Ганімед є найбільшим супутником Сонячної системи і єдиним, що має власне магнітне поле. Він більший за розмірами, ніж Меркурій. Всередині Ганімеда, скоріш за все, існує підповерхневий солоний океан. На поверхні супутника спостерігаються великі, світлі ділянки хребтів і борозен, а також старі темні кратеровані долини. Борозни свідчать про складне геологічне минуле Ганімеда: розломи кори та виділення води з-під поверхні. Крім того, супутник має дуже розріджену атмосферу, що складається в основному з кисню.