Яйцеклад паразитичної оси надихнув на створення хірургічного інструменту

A. Sakes et al / Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 2020

A. Sakes et al / Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 2020

Нідерландські дослідники створили прототип хірургічного інструменту, який працює за принципом яйцекладу паразитичних ос. Винахідники розробили його як пристрій для простішого та менш болісного малоінвазивного видалення пухлин та згустків крові та проведення біопсій. Дослідження опублікували у журналі Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

Хто такі паразитичні оси?

Паразитичні оси так називаються, тому що задля виживання їхні яйця повинні розвиватися всередині інших тварин, наприклад, павуків чи гусениць. Тож вони мають особливо пристосований трубчастий яйцеклад зі стулками, які розташовані по всій довжині трубки. Вони почергово рухаються вверх та вниз, і завдяки тертю проштовхують яйця в тіло жертви. Цей принцип надихнув дослідників Делфтського технічного університету в Нідерландах на створення хірургічного інструменту для видалення пухлин чи кров’яних згустків.

Яка особливість будови винаходу?

Сучасні мінімально інвазивні технології дають змогу видаляти тканини висмоктуючи їх через трубку. Але якщо вона дуже довга та тонка, щоб досягати глибших тканин, то робота значно ускладнюється. Новий пристрій вчених має сім міліметрів ширини та вісім сантиметрів довжини із шістьма лезами з нержавіючої сталі, які рухаються незалежно.

Яка його ефективність?

Винахід протестували на здатність транспортувати речовини, використовуючи різні консистенції желатину чи фаршу, які імітують людські тканини. На відміну від методу висмоктування, інструмент із однаковою ефективністю збирав матеріал протягом всієї процедури, попри відносно малу ширину.

Винахід повинен пройти ще немало тестувань перед тим, як його зможуть використовувати хірурги. Але вчені кажуть, що їхній інструмент можна буде використовувати не тільки для видалення пухлин та тромбів, а й для біопсії чи навіть видалення статевих органів під час гістеректомії. Крім того, пристрій може працювати й у зворотному напрямку, як яйцеклад ос, та доставляти, наприклад, медикаменти чи радіоактивні речовини, до потрібно місця для локальної дії.