Вживання мультивітамінів не знизило ризик смерті від різних причин серед американців. Такий висновок зробили науковці, проаналізувавши смертність серед учасників різних досліджень громадського здоров’я загальною тривалістю аж 27 років. Попри ці результати, основною причиною вживання мультивітамінів американці назвали саме покращення здоров’я та профілактику хронічних захворювань. Результати дослідження опублікували в журналі JAMA Network Open.
Як вживання мультивітамінів вплинуло на смертність?
Науковці оцінили дані про смертність у групі добровольців з більш як 390 тисяч дорослих американців, які не мали раку та хронічних захворювань. Протягом більш як 20 років спостережень 164 762 добровольці померли, а найчастішими причинами смерті були рак, серцеві патології та порушення кровообігу в мозку.
Попри те, що учасники називали головною причиною вживання мультивітамінів турботу про здоров’я, науковці не знайшли зв’язку між вживанням вітамінів та нижчим ризиком смертності. Навпаки, щоденне вживання мультивітамінів пов’язали з на чотири відсотки вищим ризиком смертності порівняно з тими, хто вітаміни не вживав.
Утім, у групі з постійним вживанням мультивітамінів був нижчий відсоток курців, а також вони мали нижчий індекс маси тіла, здоровіший раціон та частіше вживали харчові добавки. Ці додаткові фактори здорового способу життя могли знизити ризик смертності у групі, яка вживала мультивітаміни.
- Науковці і раніше припускали, що вживання вітамінів не завжди діє на благо. Так споживання вітаміну В3 у великих кількостях виявилося пов’язаним із більшим ризиком інфаркту та інсульту.
- А от вживання добавок з вітамінами С та Е може сприяти поширенню та росту пухлин. Це виявили науковці, помітивши розростання судин у пухлинах раку легень у мишей внаслідок вживання цих вітамінів.