Восьминоги пожбурили одне в одного сміттям

Австралійських восьминогів застали за жбурлянням одне в одного предметів під час соціальної взаємодії. Найчастіше таку поведінку демонстрували самки, які прагнули відлякати конкурентів від своєї нори або позбавитися надокучливих самців, що намагалися спаруватися. Результати роботи опубліковані у вигляді препринту на сайті bioRxiv.

Octopus tetricus. Sylke Rohrlach / Wikimedia Commons

Octopus tetricus. Sylke Rohrlach / Wikimedia Commons


9 листопада 2022 року відповідну наукову статтю опублікували у журналі PLOS ONE.


Чому це дивно?

Восьминоги дуже вправні у хапанні та маніпуляції об'єктами завдяки своїм вкрай рухомим щупальцям. Кілька років тому науковці спостерігали за дикими австралійськими восьминогами Octopus tetricus і помітили, що деякі з них кидаються одне в одного мулом, водоростями чи мушлями. Ця незвичайна поведінка могла бути спричинена тим, що зазвичай асоціальні восьминоги на невеликому місці дослідження на сході Австралії збираються у великі групи й тісно взаємодіють. Однак у той час було невідомо, чи навмисне кидаються головоногі тим, що потрапляє під щупальце, або ж це відбувається випадково. Зрештою, здатність свідомо хапати та кидати об'єкти в бажаному напрямку спостерігається відносно нечасто в тваринному світі, і здебільшого стосується людини або ж тварин у неволі, які багато контактують із людьми. Ще рідше ціллю тварин є особи власної ж популяції. Тому, група дослідників зі США, Австралії та Канади об'єдналися, щоб знайти пояснення дивній поведінці восьминогів, і проаналізувала понад 20 годин відеозаписів із ними.

Що вказало дослідження про поведінку восьминогів?

Детальний огляд відеозаписів вказав на поетапний процес жбурляння предметів восьминогами, якого усього зареєстрували 102. Так, спочатку тварини здіймають із дна об'єкти, наприклад, пучок водоростей, намулу або кілька мушель чи камінців. Потім, утримуючи їх щупальцями під тілом, вивільняють із сифона струмінь води, який відкидає утримувані предмети вперед, часом на відстань, яка перевищує кілька довжин тіла восьминогів.

Кидання сміття восьминогом Octopus tetricus: восьминіг жбурляє мул та водорості крізь воду (А), і влучає в іншого восьминога (В); C та D — ілюстрація із детальнішим зображенням механізму кидання. Peter Godfrey-Smith et al. / bioRxiv, 2021

Кидання сміття восьминогом Octopus tetricus: восьминіг жбурляє мул та водорості крізь воду (А), і влучає в іншого восьминога (В); C та D — ілюстрація із детальнішим зображенням механізму кидання. Peter Godfrey-Smith et al. / bioRxiv, 2021

Науковці також дізналися, що переважно кидаються речами самки: на них припадало 90 випадків жбурляння, причому 67 із них здійснили лише дві самки.

Чому восьминоги так поводяться?

Науковці виділили три можливі мотиви, через які восьминоги вдаються до розкидування предметів. Із них два пов'язані з прибиранням, а не навмисним враженням інших: перший — із викиданням відходів після харчування, другий — із розчищенням та перестановкою нори або навколишнього середовища. Але більш ніж половина кидків (53 відсотки) були пов'язані з соціальною складовою, тобто полягали в навмисному потраплянні в іншу особину, і характеризувалися більшою силою, ніж у двох інших випадках. Із них у 17 (33 відсотках) випадках головоногим вдавалося жбурнути предметами в інших восьминогів, як самок, так і самців, а у двох інших випадках постраждали риби.

Тож науковці підсумовують, що для восьминогів, схоже, є звичайним явищем навмисне кидання одне в одного предметів під час прояву агресії, наприклад, внаслідок конкуренції. Цікаво, що у випадках, коли самки цілили в самців, то здебільшого намагалися відлякати надокучливих залицяльників. Одна із них навіть жбурнула в самця мулом десять разів. Зі свого боку, самці не прагнули дати здачі, однак іноді намагалися ухилятися від атаки, що вдавалося успішно здійснити приблизно у половині випадків.

Восьминоги не вперше демонструють всій гарячкуватий характер. Якщо цього разу атаці піддавалися самі ж восьминогі, то в тогорічному дослідженні головоногих застали за биттям риб-компаньйонів.