Виявилося, що калани можуть використовувати каміння та інші предмети, щоб розбивати тверді черепашки молюсків, крабів та іншої здобичі. Це дозволяє їм поласувати поживним м'ясом, не пошкоджуючи при цьому зуби. Автори підкреслюють, що використання знарядь особливо корисне для самок каланів, у яких від природи сила укусу слабша, ніж у самців: завдяки інструментам самки залишаються здоровими, живуть довше та успішніше розмножуються. Дослідження опубліковане у журналі Science.
Як саме калани використовують інструменти?
Протягом 10 років дослідники спостерігали за 196 каліфорнійськими каланами Enhydra lutris nereis біля узбережжя Каліфорнії. Особини, які користувалися інструментами, особливо самки, мали доступ до більшої та твердішої здобичі, при цьому їхні зуби зношувалися значно менше. Науковці помітили, що деякі особливо винахідливі калани використовували як знаряддя праці не лише каміння, а й уламки скла та інше сміття людей.
Цікаво, що не всі калани, які використовували інструменти, полювали виключно на калорійну здобич. Деякі особини віддавали перевагу дрібним морським равликам, яких значно легше знайти у великій кількості.
Інші тварини, які вміють поводитись з інструментами
🐵 А от крабоїдні макаки теж використовують каміння, щоб добувати собі їжу з черепашок. На розвиток такої поведінки їх підштовхнула загроза голоду під час пандемії: раніше макак підгодовували туристи, але через карантинні обмеження тваринам довелось шукати інші джерела їжі.
🦧 Тим часом орангутани мають певний потенціал, але не дуже цікавляться кам'яними знаряддями — до такого висновку дійшли вчені після спроб навчити цих мавп створювати інструменти. Лише двоє з піддослідних мавп проявили кмітливість: один самець використав вже готовий відщеп для добування їжі, а одна самка повторила за дослідником дії для виготовлення кам'яних знарядь.
🦜 А от танімбарські какаду проявляють дивовижну кмітливість: вони користуються так званим «набором інструментів» з гілочок різних форм та розмірів і вміють обирати приладдя залежно від ситуації, щоб ефективно добувати їжу.