Вчені описали потенційний метод лікування облисіння стовбуровими клітинами

Японські дослідники описали групу епітеліальних стовбурових клітин, які при вирощуванні їх у розробленому ними поживному середовищі, утворюють волосяні фолікули, здатні до тривалого формування волосин. На думку науковців, їхнє відкриття може сприяти розробленню ефективного лікування облисіння. Дослідження опубліковане у журналі Scientific Reports.

GIPHY

GIPHY

Що вивчали вчені?

У ссавців зростання волосин із волосяних фолікулів відбувається циклічно. Тобто цибулина проходить декілька послідовних фаз, які повторюються. Наприклад, активне зростання волосини проходить під час фази анагену. Після неї настає проміжна фаза катагену, яка переходить у фазу спокою — телоген. Під час останньої волосина випадає, а фолікул поступово вступає знову у фазу анагену.

Одним із потенційних методів боротьби з облисінням є створення нових волосяних цибулин, здатних до циклічної активності. Науковці з Центру дослідження динаміки біосистем RIKEN зосередилися на вирощуванні епітеліальних стовбурових клітин волосяних фолікулів (HFSC).

Як вирощували фолікули?

Щоб знайти речовину, яка могла б стимулювати ріст HFSC, дослідники провели досліди на епітеліальних стовбурових клітинах шерсті та вус мишей. На культурі клітин випробували 220 різних комбінацій речовин, перш ніж побачили, що поєднання колагену та п'ятьох інших факторів найкраще сприяє вирощуванню клітин фолікулів. Вчені назвали комбінацію сполук середовищем NFFSE.

Але не всі стовбурові клітини здатні можуть проходити через усі стадії розвитку волосяної цибулини. Багато з них після одного циклу вже не можуть знову перейти в фази анагену. Щоб розрізняти такі клітини зазвичай використовують маркери на їхній поверхні — CD34 та CD49f. А японські вчені з'ясували, що є третій біомаркер, який найкраще вказує на стовбурові клітини, здатні до циклічності — білок Itgβ5.

Що дають ці результати?

Коли у стовбурові клітини фолікулів внесли біомаркер Itgβ5, майже 80 відсотків таких волосяних цибулин пройшли через принаймні три цикли росту волосин. Для порівняння, лише 13 відсотків цибулин продемонстрували таку ж активність без Itgβ5.

Науковці сподіваються, що вирощені волосяні фолікули з модифікованих стовбурових клітин можуть стати новим лікуванням облисіння. Однак перед тим, як технологія повернення густої шевелюри стане загальнодоступною, її ще мають перевірити в клінічних дослідженнях на людях.