У США схвалили перші ліки проти рубцювання печінки через її жирову хворобу

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) схвалило перший препарат для лікування дорослих із неалкогольним стеатогепатитом, за якого печінка рубцюється. Ліки призначені для пацієнтів із помірним і важким ступенем хвороби, однак застосовувати їх слід додатково до дієти та фізичної активності. Рішення опубліковане на сайті Управління.

Madrigal Pharmaceuticals

Madrigal Pharmaceuticals

Чому важливі ці ліки?

Неалкогольний стеатогепатит уражає дедалі більше людей, що фахівці пояснюють негативними змінами у раціоні сучасних людей. Він виникає як наслідок неалкогольної жирової хвороби печінки, за якої клітини в органі замінюються спочатку на жирову тканину, а потім на рубцеву, перешкоджаючи роботі печінки. Дотепер дієвих ліків, що могли б допомогти пацієнтам із помірним чи важким стеатогепатитом не було, тому схвалення нового препарату має вирішальну роль.

Новий засіб має назву ресметірому (торгова назва «Редіфра») та діє через активацію рецепторів тиреоїдного гормону, яка зменшує накопичення жиру печінкою. Його схвалили за прискореною процедурою, оскільки у випробуванні на 888 людях він протягом року зменшив запальні прояви в печінці та сповільнив подальше рубцювання органа у 24-36 відсотків пацієнтів, у порівнянні з 9-13 відсотками у групі плацебо. Далі від розробника ліків очікуватимуть результатів тривалішого тестування, що допоможуть уточнити клінічну ефективність ресметірому та переглянути рішення про його схвалення.

Як можна боротися з жировою хворобою печінки

☕ Вживання кількох чашок кави, навіть без кофеїну, може зменшити ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки

⚖️ Різке схуднення показало себе як корисне у пацієнтів, які крім стеатогепатиту, мають ожиріння

🩺 Найкраще лікування відбувається, коли хворобу виявили на найбільш ранніх етапах. Щоб зробити це без потреби біопсії печінки, вчені створили неінвазивний метод діагностики, схожий на УЗД