Тренування пов'язали з меншими шансами померти від грипу й пневмонії

Регулярні кардіо та силові тренування виявилися пов'язаними з меншим ризиком смерті через грип та пневмонію, показало дослідження американських науковців. Для мінімального ефекту виявилися достатніми навіть десять хвилин тренувань на тиждень, зазначається у журналі British Journal of Sports Medicine.

GIPHY

GIPHY

Як треба тренуватися, щоб не померти від грипу?

Дослідники Центру контролю та профілактики захворювань США з американськими колегами порівняли, як часто помирають дорослі люди від грипу та пневмонії, у залежності від того, яка у них фізична активність. Для цього вони проаналізували смертність поміж 577 909 учасників, за якими спостерігали протягом 9,23 року.

За спостережуваний час від грипу чи пневмонії померло 1546 учасників, але з'ясувалося, що їх помітно більше у групі, яка повідомила, що взагалі не приділяє час тренуванням. У порівнянні з ними, люди, які витрачають хоча б 10-149 хвилин на тиждень на кардіотренування, мають на 21 відсоток менший ризик померти через вказані причини, а ті, хто тренується 300-600 хвилин на тиждень — на 50 відсотків менший ризик. В учасників, які тренувалися понад 600 хвилин на тиждень зменшення ризику було на 41 відсоток. Водночас ті, хто мав по два силові тренування на тиждень, мав на 47 відсотків менший ризик смерті від грипу й пневмонії, проте в учасників, які щодня виконували силові вправи відмітили на 41 відсоток вищий ризик.

Тож вчені припускають, що навіть найменша кількість фізичної активності може бути корисною для здоров'я дихальної системи та її стійкості до інфекцій. Між тим, вони поки не з'ясували, чому люди з максимальною кількістю тренувань демонструють гірші показники виживаності, хоч це узгоджується з результатами попередніх досліджень.

За останніми рекомендаціями ВООЗ, оптимальною фізичною активністю для дорослої людини є 150-300 хвилин помірних або 75-150 хвилин інтенсивних тренувань на тиждень.