Вчені визначили необхідну кількість активності при сидячому способі життя

Щоб усунути ризики, пов’язані з малорухливим способом життя, достатньо виділяти на помірну або інтенсивну активність близько 30-40 хвилин щодня або 150 хвилин на тиждень. Про це написано у метааналізі міжнародної групи науковці, що оприлюднений у журналі British Journal of Sports Medicine, та в рекомендаціях ВООЗ.

Що робити з малорухливістю?

Малорухливий спосіб життя здається не надто шкідливою звичкою, якщо порівнювати, приміром, з курінням або алкоголем. А насправді вона так само підвищує ризик виникнення багатьох захворювань, зокрема серцево-судинних та опорно-рухових, і передчасної смерті. Проблема нестачі рухливості стала особливо актуальною зараз, у період пандемії, коли багато людей перейшли на роботу з дому або, на жаль, стали безробітними. Деякі дослідження показували, що періодична фізична активність може зменшувати або взагалі усувати негативний вплив сидячого способу життя, однак дані щодо того, якої тривалості та інтенсивності має бути фізичне навантаження, сильно варіюються між дослідженнями. Тож міжнародна група науковці зібрала наявну інформацію, щоб дізнатися, як краще “відпрацювати” день за комп’ютером.

Звідки брали дані?

Вчені проаналізували висновки дев’яти попередніх досліджень, у яких загалом узяли участь 44 370 дорослих чоловіків та жінок. За ними стежили від 4 до 14,5 років, у тому числі за допомогою фітнес-трекерів, з яких 3 451 людина померла. Дослідження проводилися у чотирьох країнах - Великобританії, Норвегії, Швеції та США. Перевагою цього метааналізу є те, що він спирається на відносно об’єктивні дані, а не результати опитувань.

Що з’ясували?

Дослідники визначили, що для усунення негативних наслідків на здоров’я малорухливого способу життя, достатньо щодня виділяти близько 40 хвилин помірної або інтенсивної фізкультури. Цього достатньо, щоб “відпрацювати” 10 годин сидіння. Результати досліду свідчать, що у таких людей зв’язок активності та ризиком смерті не сильно відрізняється від такого у людей з активним способом життя. Але насправді, кажуть науковці, корисною буде будь-яка кількість і тривалість фізичних навантажень, головне — щоб вона була. Це може бути швидка ходьба, катання на велосипеді, навіть садівництво.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я випустила Рекомендації щодо фізичної активності та малорухливості, які загалом збігаються з даними цього дослідження. ВООЗ радить витрачати на тиждень 150-300 хвилин на помірну активність або 75-150 хвилин на інтенсивні навантаження для усунення ризиків сидячого способу життя.


Перейти на здоровий спосіб життя ніколи не пізно, особливо якщо людина страждає ще й від ожиріння. Науковці з’ясували, що зміни способу життя для схуднення є однаково ефективними у будь-якому віці, навіть для людей старше 60 років.


Фото в анонсі: olly / pexels