Тиждень африканської дієти покращив імунітет на наступний місяць
Перехід на африканську дієту, яка містить багато овочів і фруктів, круп і ферментованих продуктів, всього на тиждень покращив імунну відповідь і зменшив запалення на весь наступний місяць. Водночас відмова від такої дієти на користь західної, в якій переважають висококалорійні та сильно оброблені продукти, збільшила запалення та призвела до набору ваги. Як вважають науковці, додавання африканських страв до звичної дієти американців і європейців може зменшувати негативний ефект від поїдання сильно оброблених продуктів. Дослідження опублікували в журналі Nature Medicine.

Порівняння західної (згори) та африканської (внизу) дієт. Справа внизу зображено традиційний ферментований напій з бананів, який споживали учасники дослідження. Temba et al. / Nature Medicine, 2025
Як досліджували вплив різних дієт на імунітет?
Дослідження проводили на півночі Танзанії серед мешканців міст, які здебільшого споживають більш західну дієту, та жителів сільської місцевості, які споживають традиційну африканську. У дослідженні взяли участь 77 здорових чоловіків, з яких 44 споживали саме західну дієту. Половину з них попросили на два тижні перейти на традиційну африканську, а половину — споживати традиційний ферментований напій з банана на додачу до звичної їм їжі протягом тижня. Решта учасників, яка до цього споживала африканську дієту, на два тижні перейшла на західну.
До та після зміни дієти в учасників вимірювали рівень сигнальних сполук імунної системи, цитокінів, продуктів обміну речовин у крові та РНК різних типів імунних клітин. Як з’ясувалося, перехід на західну дієту призводив до порушень в обміні речовин і підсиленні запальних процесів, що призводило навіть до загибелі клітин. А споживання ферментованого напою з банана протягом лише тижня зменшило запалення на четвертий тиждень після завершення експерименту порівняно з показниками на початку дослідження.
- Водночас більш вивчена середземноморська дієта, яка є корисною для схуднення та здоров’я серця, також виявилася здатною запобігати деменції у людей старшого віку.