Телескоп «Гая» знайшов другу найближчу до Землі чорну діру

Команда астрономів відшукала другого кандидата у найближчу до нас чорну діру. Відкрита завдяки огляду телескопа «Гая» Gaia BH2 знаходиться на відстані всього 3 800 світлових років від Землі у сузір'ї Центавр. Видав її рух сусідньої зорі червоного гіганта, яка пов'язана з чорною дірою. Дослідження прийняте до публікації у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society та доступне на arXiv як препринт.

Положення двох відкритих астрономами чорних дір. ESA/Gaia/DPAC

Положення двох відкритих астрономами чорних дір. ESA/Gaia/DPAC

Як шукати чорні діри?

За підрахунками астрономів, Чумацький Шлях має бути наповненим чорними дірами зоряної маси - від п'яти до кількох десятків мас Сонця. Втім, спостереження відкрили лише крихітну частинку оціненої популяції: 20 підтверджених чорних дір та 50 кандидатів на них. Вказати на чорну діру може її оточення: наприклад, якщо чорна діра активно взаємодіє з речовиною поруч, то може видавати гамма-, рентгенівське та радіовипромінювання.

Якщо ж чорна діра не активна, то викрити її може сусідня зоря, яка матиме характерну орбіту, спотворену гравітаційним впливом такого масивного об'єкта як чорна діра. Пошуками таких і зайнялася команда астрономів з університетів США, Німеччини, Австралії, Франції та Ізраїлю.

Науковці вивчають огляди неба космічної обсерваторії «Гая», яка збирає дані про точне положення світил у небі. Так їм вже вдалося знайти кандидата у найближчу до Землі чорну діру — Gaia BH1. Вона знаходиться на відстані 1,5 тисячі світлових років від нас та впливає на рух сонцеподібної зірки поруч, що і видало її. На нового кандидата у чорну діру цій же команді астрономів вказала зірка червоний гігант на відстані 3 800 світлових років від Землі.

Що це за чорна діра?

Масу відкритої чорної діри Gaia BH2 вчені оцінили у 8,9 маси Сонця. Її зоря-компаньйонка Gaia DR3 5870569352746779008 обертається навколо кожні 1 277 днів, що набагато довше, аніж будь-які відомі раніше подвійні системи зірок з чорними дірами. На думку астрономів, це вказує на те, що ця пара не була подвійною системою з початку утворення. Або у ній існувала третя зоря, що внаслідок свого колапсу розділила чорну діру та червоного гіганта на таку велику відстань, або вони сформувалися у щільному зоряному кластері.

Обидві знайдені за допомогою «Гаї» чорні діри мають незвичні для подвійних систем орбітальні параметри. Тому астрономи вважають, що слід розглянути більше варіантів еволюції систем із зорями, які перетворюються на чорні діри, аби враховувати їх при пошуку чорних дір у Чумацькому Шляху.

Головною ж чорною дірою нашої галактики є Стрілець A* масою в 4,3 мільйона Сонць. Завдяки Телескопу горизонту подій астрономам вдалося отримати фото її тіні.

зоря-компаньйонка
це яскрава, але холодна зірка радіусом як 8,7 Сонць, але масою як 1,07 маси Сонця