Телескоп «Джеймс Вебб» підтвердив свої відкриття найдавніших галактик

Нові спостереження телескопа «Джеймс Вебб» підтвердили відкриття чотирьох раніше виявлених ним галактик. Вони існували, коли вік Всесвіту складав всього 459-325 мільйонів років. Підтвердити відкриття допоміг спектральний аналіз галактик за допомогою інструмента NIRSpec. Результати дослідження опубліковані у Nature Astronomy.

Галактики знайшли у ході огляду неба JADES. Nature Astronomy

Галактики знайшли у ході огляду неба JADES. Nature Astronomy

Про які галактики йдеться?

У перші кілька місяців своєї роботи телескоп «Джеймс Вебб» знайшов безліч кандидатів у галактики на червоному зсуві z понад 10, тобто таких, що існували у перші сотні мільйонів років після Великого вибуху. Виявити їх вдалося за фотометричними спостереженнями інструмента NIRCam телескопа, що покриває діапазон довжин хвиль від 0,6 до 5 мікрон в інфрачервоному діапазоні.

Однак, для підтвердження відкриття необхідний спектроскопічний аналіз, який дозволить точно оцінити відстань, на якій знаходяться галактики, а також уточнити їхній хімічний склад і зоряне населення. У своїй роботі міжнародна група астрономів повідомила, що їм вдалося підтвердити відкриття чотирьох кандидатів у галактики на червоних зсувах 10,3≤z≤13,2, які раніше виявив «Джеймс Вебб» в ході огляду JADES (JWST Advanced Deep Extragalactic Survey).

Що виявили повторні спостереження?

Астрономи підтвердили, що галактика JADES-GS-z10-0 існувала всього через 454 мільйони років після Великого вибуху, JADES-GS-z11-0 — через 390, JADES-GS-z12-0 — через 347, а JADES-GS-z13-0 — рекордні 325 мільйонів років. Маси галактик оцінили у 10⁷-10⁸ маси Сонця, а швидкість зореутворення — у кілька сонячних мас на рік. Всі галактики бідні на елементи, важчі за гелій, що також вказує на їхнє формування в умовах раннього Всесвіту.

Спектри виявлених галактик, отримані інструментом NIRSpec. Emma Curtis-Lake et al. / Nature Astronomy, 2023  

Спектри виявлених галактик, отримані інструментом NIRSpec. Emma Curtis-Lake et al. / Nature Astronomy, 2023

Нещодавно «Джеймс Вебб» також виявив рекордно далеку активну галактику, що вже через 570 мільйонів років після Великого вибуху заволоділа надмасивною чорною дірою масою у 10 мільйонів Сонць.

червоному зсуві z
Це явище отримало свою назву через те, що чим далі об'єкт, тим сильніше зміщені у червоний бік лінії його спектра. Тобто чим більша z, тим далі знаходиться об'єкт
JADES-GS-z10-0
червоний зсув z=10,38
JADES-GS-z11-0
червоний зсув z=11,58
JADES-GS-z12-0
червоний зсув z=12,63
JADES-GS-z13-0
червоний зсув z=13,20