«Джеймс Вебб» знайшов кандидата у найвіддаленішу галактику

Команда вчених проаналізувала перший набір наукових даних, які отримали в ближньому інфрачервоному діапазоні за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб», та знайшла дві галактики, які можуть знаходитися на червоному зсуві z≈11−13. Це означає, що вони виникли всього через 300-400 мільйонів років після Великого вибуху. Якщо їхній статус вдасться підтвердити, то «Джеймс Вебб» поб'є рекорд, поставлений «Габблом» із галактикою на червоному зсуві z ≈ 11. Свій аналіз дослідники представили у статті, яка прийнята до публікації у The Astrophysical Journal Letters, та доступна на arXiv.

GLASS-z13, якою її побачив телескоп у NIRCam. Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI

GLASS-z13, якою її побачив телескоп у NIRCam. Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI

Що шукали?

Перші кількасот мільйонів років після Великого вибуху є чи не останньою найменш незвіданою епохою в історії Всесвіту: як і коли народжувалися перші галактики досі лишаються одними із найбільш цікавих питань астрономії і космології. «Габбл» наблизив астрономів до межі у 400 мільйонів років, відшукавши галактику на червоному зсуві z = 10,957. Вона ж стала першою підтвердженою незалежними спостереженнями з Землі — за допомогою обсерваторії Кека.

Однак далі, на z=12 і більше, «Габбл» побачити не зможе, на відміну від космічного телескопа імені Джеймса Вебба, який має надзвичайно чутливий інструмент NIRCam, що покриває діапазон довжин хвиль від 0,6 до 5 мікрон в інфрачервоному діапазоні. І в цій роботі міжнародна група астрономів з 23 наукових закладів представила аналіз перших наукових даних з «Джеймса Вебба» (JWST Early Release Science), у якому знайшла галактику-кандидата на найбільш далеку з відомих.

Що знайшов «Джеймс Вебб»?

Вчені повідомляють про відкриття галактики GLASS-z11, яка знаходиться на z=10,9, та GLASS-z13, яка може бути на рекордному значенні червоного зсуву z=13,1. Це означає, що GLASS-z11 знаходиться на власній відстані 32,1 мільярда світлових років від нас та народилася за 424 мільйони років після Великого вибуху, а GLASS-z13 знаходиться на власній відстані у 33,3 мільярда світлових років, з'явившись всього через 328 мільйона років після Великого вибуху.

GLASS-z13. Gabriel Brammer (Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen). Raw data: T. Treu (UCLA) and GLASS-JWST.

GLASS-z13. Gabriel Brammer (Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen). Raw data: T. Treu (UCLA) and GLASS-JWST.

У даних з «Джеймса Вебба» вони видаються дуже яскравими, хоча їхню світність в ультрафіолетовому діапазоні оцінюють у -21, що робить їх на одну зоряну величину менш яскравими за знайдену «Габблом»GN-z11. Таким чином, імовірно, відкриття GNz11 не було щасливою випадковістю, а існує популяція таких джерел випромінювання на z>10, якщо відкриття знайдених «Джеймсом Веббом» галактик підтвердиться. Зоряну масу обох галактик оцінили у мільярд Сонць, що вказує на високу ефективність зореутворення у перші мільйони років після Великого вибуху. Також дослідникам вдалося оцінити і розміри GLASS-z11 та GLASS-z13: їхні півсвітлові радіуси оцінили у 0,5 кілопарсека та 0,7 кілопарсека відповідно.

Поки лише знайдена «Габблом» галактика має офіційний статус галактики на червоному зсуві більше 10. Однак нещодавно ми розповідали про ще двох кандидатів у такі галактики, які астрономи побачили за допомогою за допомогою наземних обсерваторій, а також космічного телескопа «Спітцер» — вони знаходяться на власній відстані близько 33,4 мільярда світлових років від нас. А що було до того, як вони з'явилися, nauka.ua розібрала у матеріалі «Всесвіт почався з Великого вибуху?».

Космічна далечінь

💥Астрономи виміряли довжину джетів найвіддаленішого з відомих блазарів

📢 А також відшукали найвіддаленіший радіоголосний квазар

🌟А «Чандра» побачила найвіддаленіший рентгенівський джет у квазара

червоному зсуві
Це явище отримало свою назву через те, що чим далі об'єкт, тим сильніше зміщені у червоний бік лінії його спектра. Тобто чим більша z, тим далі знаходиться об'єкт. Всі інші явища, які можуть використовувати цю літеру як символ, не мають жодних шансів на перемогу
власній відстані
поняття власна та супутня відстань вказують на відстань до об'єкта. Однак якщо власна враховує розширення Всесвіту, то супутня — ні