Ссавцям напророкували вимирання на новому суперконтиненті

Суперконтинент, який сформується при об'єднанні сучасних приблизно через 250 мільйонів років, стане майже на всій території надто спекотним, щоб на ньому могли вижити ссавці. Про це свідчить дослідження британських, швейцарських та американських вчених у журналі Nature Geoscience, коротко описане на сайті Nature.

Приблизно такий вигляд матиме суперконтинент Пангея Ультима, згідно з розрахунками. Alex Farnsworth, Chirs Scotese

Приблизно такий вигляд матиме суперконтинент Пангея Ультима, згідно з розрахунками. Alex Farnsworth, Chirs Scotese

Як утвориться новий континент?

Приблизно 200 мільйонів років тому єдиний на планеті суперконтинент Пангея розпався, що дало початок відомим сьогодні континентам. Але приблизно за 250 мільйонів років теперішні континенти знову зійдуться, утворивши новий суперконтинент, якому дали ім'я Пангея Ультима, у ході безперервного суперконтинентального циклу. Очікують, що процес сходження почнеться в частині екватора, коли Атлантичний океан звужуватиметься, поки об'єднаний Афро-Євразійський континент не зіткнеться з Америками. Такі зміни планетарного масштабу мають разюче змінити клімат на територіях, і вчені Бристольського університету з колегами вирішили з'ясувати, що саме чекає на життя на Пангеї Ультима. Для цього вони створили модель, що враховувала, серед іншого, зміну вулканічної активності через об'єднання континентів та спричинених цим викидів вуглекислого газу, а також посилення з часом сонячної активності.

Який клімат буде на Пангеї Ультима?

Розрахунки свідчать, що на більшості території Пангеї Ультима середня температура серпня сягатиме понад 40 градусів Цельсія. Це зробить її непридатною для життя більшості ссавців, за винятком окремих спеціалізованих до спеки видів, та перетворить центральні регіони у пустелі. За найгіршого сценарію, при якому рівень вуглекислого газу подвоїться від сьогоднішнього значення, придатними для ссавців залишиться лише 8 відсотків території, попри 66 відсотків сьогодні. Такі зміни означатимуть масове вимирання серед різних форм життя. Але якщо суперконтинент все ж зосередиться не в тропіках, а в прохолодних північних регіонах, у життя є шанс не застати вимирання через зміну рельєфу Землі.

Середня температура повітря у серпні на Пангеї Ультима. Nature

Середня температура повітря у серпні на Пангеї Ультима. Nature

  • Рух літосферних плит дуже повільний, але їхні сліди зберігаються в геологічній та магнетичній структурі материків, завдяки яким вчені створили реконструкцію переміщення літосферних плит за останній мільярд років.