Споживання солодощів час від часу не нашкодило серцю. Солодкі напої — нашкодили

Споживання невеликої кількості солодощів, таких як морозиво чи шоколад, час від часу пов’язали зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, тоді як більші дози доданого цукру — з його збільшенням. А от вживання солодких напоїв у будь-якому випадку підвищувало ризик таких захворювань, як інсульт, серцева недостатність і фібриляція передсердь, тобто погіршення їх скорочення. Такі результати свідчать на користь обмеження цукру в раціоні для покращення здоров’я серця. Дослідження опублікували в журналі Frontiers in Public Health.

Споживання солодощів час від часу не нашкодило серцю. Солодкі напої — нашкодили. GIPHY

Споживання солодощів час від часу не нашкодило серцю. Солодкі напої — нашкодили. GIPHY

Як різні дози цукру в раціоні впливали на здоров’я серця?

Науковці аналізували дані майже 70 тисяч осіб з дослідження, проведеного у Швеції. В учасників збирали інформацію про харчування та спосіб життя за допомогою опитування у 1997 та 2009 роках, а потім порівнювали її з записами про серцево-судинні захворювання. Як виявилося, найбільш небезпечним було отримання понад 20 відсотків калорій у раціоні з доданого цукру — воно підвищувало ризик аневризми, тобто патологічного розширення, черевної аорти на 31 відсоток.

Водночас споживання понад восьми склянок солодких напоїв на тиждень було пов’язаним зі збільшенням ризику ішемічного інсульту на 19 відсотків, серцевої недостатності на 18 відсотків і аневризми черевної аорти також на 31 відсоток. При цьому споживання менш як двох порцій солодощів на тиждень було пов’язаним із більшим ризиком серцево-судинних захворювань, ніж помірне їх споживання. Такі результати свідчать про необхідність зменшувати кількість цукру в раціоні відповідно до рекомендацій ВООЗ, але не обмежувати його споживання повністю.

Чим шкідливий цукор

👶 Обмежити споживання цукру варто принаймні для дітей віком до 1000 днів — це може знизити ризик розвитку в них діабету та гіпертонії, як показали результати дослідження на людях, народжених в періоди обмеження продажу цукру.

🐭 Дослідження на мишах показало, що надлишок цукру в раціоні може підвищувати рівень запалення в кишківнику через порушення мікробіоти та розвиток патогенних бактерій.

☕️ А от додавання цукру до чаю та кави, як показало дослідження на данських чоловіках, не вплинуло на ризик розвитку діабету та смерті від раку або серцево-судинних хвороб, що може свідчити про переоціненість шкоди цукру.