Споживання матерями кави під час вагітності навіть у рамках рекомендованої дози пов'язали з нижчим ростом у їхніх дітей. Ефект спостерігається й на восьмому році життя, але які має наслідки для дитячого здоров'я — наразі незрозуміло. Про це пишуть американські вчені у JAMA Network Open після того, як зіставили дані про споживання кави більш ніж двома тисячами матерів та ростом їхніх дітей.
То кава корисна чи ні?
Кава є одним із найбільш популярних напоїв в усьому світі. А як показують дослідження останніх років — ще й корисним. Так, споживання трьох-чотирьох чашок кави на день пов'язали з меншим ризиком розвитку хронічної хвороби печінки, а також смерті від неї. В іншому дослідженні три чашки кави доповнені двома-трьома чашками чаю виявилися пов'язаними з меншим ризиком інсульту, а також деменції.
Але, звісно, кава не для всіх однаково безпечна. Наприклад, для дитини в утробі від неї може бути більше шкоди, ніж користі. Є дані, які свідчать, що навіть помірне випивання кави під час вагітності пов'язане з меншою вагою дитини при народженні. Це може пояснюватися гіршою здатністю плода метаболізувати кофеїн, через що він накопичується в його організмі й проявляє токсичну дію. Цього разу вчені Національного інституту дитячого здоров'я та розвитку в США зацікавилися, як впливають дози кофеїну, отримані в утробі, на ріст.
Як ростуть діти після кофеїну?
Вчені зіставили дані про концентрацію кофеїну та його метаболіту параксантину у крові матерів між першим і другим триместром вагітності і зростанням їхніх дітей протягом восьми років після народження. Усього аналіз охоплював дві групи: 1622 дітей, народжених між 1960 і 1965 роками, і їхніх матерів, а також 788 дітей і їхніх матерів з 2009-2013 років.
У сучасних жінок у крові у середньому виявили 168 нанограмів кофеїну на мілілітр. Це означає, що вони випивали каву в еквіваленті 50 міліграмів кофеїну на добу (при максимальних рекомендованих 200), що міститься приблизно у 150 мілілітрах кави американо. У групі 60-х років у крові жінок виявили у середньому 625 нанограмів кофеїну на мілілітр. Але в обох групах діти, народжені від матерів, що випивали більше кави, у семирічному віці були нижчими за однолітків, чиї матері не вживали каву. У групі сучасних жінок різниця склала у середньому 1,5 сантиметра, а в групі 60-хроків — 2,2 сантиметра.
Асоціацію між дозою кофеїну та ростом помітили навіть серед тих жінок, що споживали менше рекомендованих 200 міліграмів на день. Таким чином, навіть помірне випивання кави під час вагітності може вплинути на розвиток дитини. Поки що невідомо, як довго зберігається відставання у рості, чим саме воно обумовлене і які має наслідки для здоров'я дітей, тож автори наголошують на потребі наступних досліджень.