Собаки відчули на нюх флешбеки людей із постравматичним стресовим розладом

Собаки виявилися спроможними за запахом подиху визначати настання флешбеків, тобто нав'язливих спогадів травмуючої події, у людей із постравматичним стресовим розладом (ПТСР). У такому разі з відповідним попереднім тренуванням вони можуть ще ефективніше допомагати пацієнтам із ПТСР долати напади неприємних спогадів, виявляючи їх ще на самому початку. Дослідження опубліковане у журналі Frontiers in Allergy.

Eric Ward / Unsplash

Eric Ward / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як собаки винюхали флешбеки?

Науковці зібрали зразки запаху подиху від 26 людей із ПТСР, попросивши їх дихати через маску у спокійному стані та під час стресового стану, спровокованого тригером настання флешбеку травмуючої події, яким може бути річ, запах чи звуки. Відтак маски віддали на тестування двом собакам, яких перевірили на здатність помічати відмінності у запаху між масками спокійного стану та стресового кожної окремої людини. І в 90 відсотках випадків собаки успішно справлялися.

У наступному досліді собак перевірили, як добре вони зможуть розрізняти маски стресового стану та спокійного поміж різних людей. З'ясувалося, одна із собак у 81 відсотку випадків вдало розпізнавала запахи, тоді як інша — у 74 відсотках випадків. При цьому одна з них краще справлялася розпізнавати стрес, спричинений почуттям сорому, а інша — тривоги. Науковці висновують, що собак-компаньйонів можна натренувати виявляти стрес у людей із ПТСР ще на ранній стадії. Тоді вони могли б заспокоювати пацієнтів, підходячи до них та даючи себе погладити, припиняючи епізод флешбеку.

  • Раніше вчені показали, що собаки можуть внюхати і набагато менш явний стрес, як-от від розв'язання математичних задач.