Скам'янілий трилобіт віком 465 мільйонів років зберіг в собі останню їжу

У тілі скам'янілого трилобіта, який населяв планету 465 мільйонів років тому, знайшли залишки тварин, якими він поживився незадовго до смерті. Це були щільно скупчені рештки мушель, які вказали на інтенсивне харчування трилобіта, доповнивши розуміння про дієту й поведінку цих вимерлих тварин. Дослідження чеських палеонтологів опублікували у журналі Nature, який також коротко його переказав своєму на сайті.

а) Фотографія скам'янілості з порожнинами в травному тракті. b) Скан трилобіта з візуалізацією порожнин, залишених спожитими мушлями. Kraft P. et al. / Nature, 2023

а) Фотографія скам'янілості з порожнинами в травному тракті. b) Скан трилобіта з візуалізацією порожнин, залишених спожитими мушлями. Kraft P. et al. / Nature, 2023

Що знайшли в трилобіті?

Група дослідників на чолі з палеонтологами Карлового університету вивчали скам'янілість трилобіта Bohemolichas incola, що зберігалася в університетській колекції. Дослідивши зразок за допомогою методу синхротронної мікротомографії, вчені вперше змогли побачити у кишківнику трилобіта рештки його передсмертної їжі. Від мушель збереглися лише порожнини у камені, які повторюють їхню форму, але цього достатньо для приблизного встановлення раціону доісторичної істоти. Так, палеонтологи помітили у рештках фрагменти великої кількості донних безхребетних, зокрема черепашкових ракоподібних, голкошкірих та молюсків хіолітів. Схоже, що здобич хижак ковтав цілою. Судячи з відсутності пошкоджень мушель із карбонату кальцію, pH у травній системі трилобіта був високим — нейтральним або навіть лужним. Такий же відмічають у сучасних ракоподібних та мечохвостів, вказуючи, що високий pH був спільною рисою предків членистоногих.

  • Комп'ютерна томографія допомогла створити тривимірну модель органів дихання трилобітів. За цією ознакою вони теж виявилися подібними до ракоподібних.