Самець і самка павука-краба у парі вдали з себе квітку

Біологи описали незвичайний випадок маскування павуків, яке проявляється лише при взаємодії самки та самця. Вони стали свідком того, як самець забрався на черевце самки, чим наблизив їх до вигляду квіток хойї, на фоні яких вони сиділи. Так, темне тіло самця виглядало, наче маточка й тичинки, а біла самка — як світлі зрослі пелюстки хойї. Дотепер випадки парної мімікрії ще не були відомі, вказали вчені. Спостереженням автори поділилися у журналі Frontiers in Ecology and the Environment.

Shi-Mao Wu

Shi-Mao Wu


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як виявили замасковану парочку?

Знахідку зробили біологи під час перебування у тропічному лісі на південному заході Китаю. Спершу вони помітили лише темного самця павука-краба Thomisus guangxicus, і лише потім при погляді зблизька виявили, що він сидить на самці, а та — на хойї Hoya pandurata. Вчені відмітили, що маскування на фоні рослини працювало лише у тому разі, якщо самець і самка були в парі, тож називають це прикладом кооперативної мімікрії.

Однак є ймовірність, що насправді незвичайний камуфляж був лише випадковістю. Павуки-краби відомі за здатність маскуватися під квіти, на яких вони живуть і полюють. Деякі навіть можуть змінювати свій колір під колір пелюсток. А самці у багатьох видів павуків можуть забиратися на самок просто під час залицяння. І оскільки пара на хойї є поки єдиним спостереженням, то не можна виключати, що вчені не стали свідками просто парування, яке через збіг зробило тварин більш схожими на квітку, ніж поодинці.

  • Часом павуки мімікрують і під комах, як-от мурах, щоб обманути хижаків. І для цього навіть необов'язково мати ідеальну мімікрію. Як з'ясувалося, павуки-стрибуни недосконалим маскуванням під мурах навіть посилюють захист.
  • А часом комахи мімікрують під павуків-стрибунів, щоб захиститися від них. І вона така вдала, що успішно обманює навіть штучний інтелект.