Рештки їдальні віком 4 700 років розкопали в Іраку

Археологи відкопали в Іраку залишки закладу харчування древніх шумерів, вік якого сягає близько 4 700 років. На його місці знайшлися рештки посуду, печі та охолоджувальної конструкції для продуктів, повідомляє Пенсильванський університет на своєму сайті.

Місце розкопок древнього міста Лагаш. На передньому плані видно рештки стародавньої їдальні з охолоджувальною конструкцією в центрі. University of Pennsylvania

Місце розкопок древнього міста Лагаш. На передньому плані видно рештки стародавньої їдальні з охолоджувальною конструкцією в центрі. University of Pennsylvania

Що за заклад знайшли археологи?

Науковці Пенсильванського університету з колегами повідомили, що знайшли рештки стародавньої будівлі в Іраку, яка могла слугувати у 2 700-х роках до нашої ери закладом громадського харчування. Імовірно, вона була їдальнею просто неба із кухнею всередині будівлі.

На місці їдальні віднайшли численні артефакти, зокрема глиняний посуд, деякий навіть із залишками їжі, як-от кістками, та напоїв. На локації віднайшлися також залишки лав, на яких могли сидіти відвідувачі, печі, а також свого роду пасивного холодильника — двох глеків, поставлених один всередину іншого, простір між якими заповнили уламками кераміки. Це зберігало їжу або напої у внутрішньому глекові холодними.

Де знайшли стародавню їдальню?

Науковці займалися розкопками на місці стародавнього шумерського міста-держави Лагаш — на південному сході сучасного Іраку. Вчені використали при дослідженні такі сучасні підходи як отримання зображень, зокрема тепловізійних, з дрона, магнітометрія та мікростратиграфічне відбирання проб. Знахідки, які вдалося таким чином відшукати, дозволяють реконструювати життя шумерів у ранньодинастичний період Месопотамії (2 900-2 300 роки до нашої ери).

Ми також писали про перший повністю розкопаний заклад швидкого харчування у Помпеях, у посудинах якого збереглася остання їжа відвідувачів перед фатальним виверженням вулкана.