Музейна репліка 3000-річного меча з Європи виявилася оригіналом

Меч у Музеї Філда, який майже століття вважався добре зробленою реплікою 3000-річного європейського меча, виявився оригіналом. Це з'ясувалося при підготуванні виставки, присвяченої першим королям Європи. Про відкриття повідомляється на сайті музею.

Field Museum

Field Museum

Що це за меч?

У 1930-х роках з Дунаю в Будапешті добули меч, вік якого оцінили в три тисячі років, що означає його походження з бронзової доби. Припускали, що зброя потрапила в річку під час якогось давнього ритуалу вшанування померлих, можливо, у битві. Невдовзі після цього Музей природничої історії імені Філда в США придбав, як спочатку вважалося, репліку цього меча. Однак при підготуванні виставки «Перші королі Європи», яку представлять у березні 2023 року, з'ясувалося, що насправді меч справжній, а не копія.

Як з'ясувалася правда?

Угорські дослідники, які працювали разом із фахівцями музею, попросили колег показати їм копію стародавнього меча. Вони використали рентгенофлуоресцентний аналіз, щоб порівняти хімічний склад цієї зброї з іншими відомими мечами бронзової доби. За результатами, вміст бронзи, міді та олова у цих артефактах був майже ідентичним, на основі чого науковці зробили висновок про справжність стародавнього меча, якого датували приблизно 1080-900 роками до нашої ери. Це незвичайна історія, оскільки набагато частіше відбувається навпаки, що початково оригінальні артефакти виявляються підробками.

Якби меч вже при плануванні виставки був відомий як справжній, його б розмістили в секції з іншими речами бронзової доби з Європи. Натомість його представлять у головному залі Музею Філда як анонс майбутньої виставки.