Ранню втрату зубів у літніх людей пов'язали з ознаками деменції

Обстеження мозку майже тисячі літніх людей показало, що з втратою у них зубів пов'язане зменшення об'єму ділянки мозку, залученої до пам'яті, та пошкодження білої речовини мозку. Такі ознаки притаманні й деменції, як-от хворобі Альцгеймера, тому дослідження є ще одним доводом на користь гіпотези про пов'язаність здоров'я ротової порожнини та мозку. Результати оприлюднені у журналі npj aging.

Jonathan Borba / Unsplash

Jonathan Borba / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як випадіння зубів пов'язали з деменцією?

Вчені обстежили 919 людей віком понад 60 років, близько 20 відсотків із яких мали легке порушення когнітивних здібностей чи деменцію. Учасники пройшли сканування магнітно-резонансною томографією та були опитані щодо стану зубів. Так з'ясувалося, що навіть у здорових людей, у яких залишилося менш як 10 власних зубів, об'єм залученої до пам'яті парагіпокампальної звивини у середньому на 3,5 відсотка менший, ніж у людей, що мають 24 і більше власних зубів. Також у них на 24 відсотки сильніше порушувалася структура білої речовини. Такі ж зміни відмічали у людей із деменцією.

Дослідники припускають, що люди з ранньою стратою зубів можуть мати більшу схильність до деменції, однак з цього дослідження це неможливо встановити. Зокрема невідомо, чи посилюватимуться з роками у пацієнтів з малою кількістю зубів ознаки деменції, для чого за учасниками треба поспостерігати протягом довшого періоду.

  • Однією з причин розвитку найпоширенішого типу деменції у літніх людей, хвороби Альцгеймера, розглядають дисбаланс бактерій ротової порожнини. На користь цього свідчить, що у пацієнтів із пародонтитом частіше розвивається недуга.