Псилоцибін допоміг зменшити симптоми великого депресивного розладу

Клінічне дослідження американських вчених продемонструвало ефективність психотерапії у поєднанні з використання псилоцибіну для лікування великого депресивного розладу. Автори вказують, що дієвість такої терапії виявилася у чотири рази більшою, у порівнянні з традиційними антидепресантами. Дослідження вийшло в журналі JAMA Psychiatry.

Для чого вивчати псилоцибін?

Псилоцибін - це алкалоїд із психоактивними галюциногенними властивостями, який в природі міститься у деяких грибах. Останніми роками він привернув до себе чимало уваги з боку науковців як засіб для використання в медицині. Деякі дослідження показали його ефективність для зниження тривожності у пацієнтів з термінальною стадією раку. Інші ж вказують на можливе лікування псилоцибіном пацієнтів із великим депресивним розладом (ВДР), який не піддається іншим видам терапії. На цей розлад хворіє близько 300 мільйонів людей у всьому світі, тож питання розроблення ефективних методів лікування цього стану є вкрай актуальним. Ось чому американські науковці вирішили провести клінічні випробування псилоцибіну для лікування великого депресивного розладу.

Як провели дослідження?

Загалом науковці залучили до участі 24 добровольців, які, згідно з медичними картками, принаймні два роки страждають від депресії. Жоден з них під час та деякий час до дослідження не приймав антидепресантів. Їхню депресію оцінювали за стандартною шкалою Гамільтона. Відповідно до неї, пацієнти, що набрали менш як сім балів - не мають депресивного розладу, а хто набрав понад 23 бали - має важку депресію.

Кожен учасник прийняв дві дози псилоцибіну з інтервалом у два тижні. Крім цього, пацієнти проходили психотерапію як до, так і після медикаментозного лікування.

Яка ефективність псилоцибіну?

Результати вразили навіть вчених - у 71 відсотка учасників за чотири тижні симптоми депресії зменшилися на половину. Через місяць середній показник депресії за шкалою Гамільтона знизився із 23 до 8, а більшість пацієнтів досягла ремісії.

Автори кажуть, що ефект від терапії із застосуванням псилоцибіну приблизно в чотири рази більший, ніж від антидепресантів. Водночас дослідження не позбавлене обмежень. У ньому вивчалася реакція на невеликій кількості людей, без групи плацебо, тож надалі необхідно буде провести масштабніші дослідження. До того ж поки що невідомі довгострокові переваги псилоцибіну, хоча науковці зазначають, що стежили за учасниками ще протягом року і планують опублікувати результати спостереження згодом.