Приймання вагітними антипсихотичних ліків не порушило розвиток мозку їхніх дітей

Дослідження на понад 200 тисячах людей показало, що приймання вагітними антипсихотичних засобів, як-от проти шизофренії, біполярного розладу, аутизму, депресії чи безсоння, не має негативного впливу на розвиток мозку чи загалом нервової системи у плода. Так само, впливу не відмітили й на успішність дітей у навчанні у майбутньому. Тому вчені роблять попередній висновок, що жінки можуть безпечно лікуватися від психіатричного захворювання навіть під час вагітності. Стаття вчених вийшла у журналі eClinicalMedicine.

Anastasiia Chepinska / Unsplash

Anastasiia Chepinska / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що вказало на безпечність лікування матері для плода?

Науковці проаналізували медичні дані щодо 213 302 дітей, народжених у Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції між 2000 та 2020 роками. Понад 11 тисяч із них піддавалися впливу антипсихотиків ще в утробі, однак у цих дітей частота порушення розвитку нервової системи виявилася не вищою, ніж в інших дітей. Також вони не частіше за інших відставали у розвитку мови, інтелекту, а також мали подібну успішність у школі в математиці та мовних дисциплінах.

Результати були однаковими при враховуванні в аналіз типу препарату та терміну вагітності, під час якого жінка приймала антипсихотики. Виділявся лише засіб хлорпромазин, який пов'язали з вищим ризиком порушення мовлення. Однак, зважаючи на невелику кількість цих дітей, вчені наголошують на потребу ретельнішого дослідження.

  • Але деякі поширеніші ліки під час вагітності таки можуть зашкодити. Зокрема, вчені закликали посилити обережність при прийманні вагітними парацетамолу, який пов'язують із порушеннями репродуктивної системи у плода.
  • Також вагітним радять обмежити споживання кави, яке пов'язали зі сповільненням росту дітей у майбутньому.