Приготована на МКС паста місо виявилася смачнішою за приготовану на Землі

Приготована на борту Міжнародної космічної станції японська страва паста місо із ферментованих соєвих бобів виявилася смачнішою, ніж така ж паста, яку зготували на Землі. Вчені виявили, що ферментація за відсутності гравітації була швидшою, завдяки чому посилилися характерні смакові якості пасти. Про перший експеримент з ферментації їжі на Міжнародній космічній станції розповів New Scientist. Висновки вчених доступні на bioRxiv.

Паста місо. Joshua D. Evans

Паста місо. Joshua D. Evans

Навіщо готували місо пасту на МКС?

На Міжнародну космічну станцію (МКС) постійно відбуваються доставки їжі астронавтам, але водночас їм відправляють і експерименти, наприклад, з вирощування рослин чи приготування йогурту і кефіру. Все це потрібно, щоб дослідити, як відсутність гравітації впливає на їжу, адже якщо людство планує довгі космічні місії, як-от на Марс, то слід упевнитися, що астронавтам вистачить ресурсів. І тепер у харчових експериментах на МКС настала черга ферментації — процесу приготування їжі за участі бактерій і грибів. За дослідження взялися науковці Массачусетського технологічного інституту спільно з колегами з Данії.

Як готували пасту і що вийшло?

Для експерименту науковці створили три порції заготівлі для пасти місо, що складалися із варених бобів сої та закваски на основі рису із грибом Aspergillus oryzae (кодзі). Всі три порції заморозили, а одну відправили у такому вигляді на МКС ферментуватися протягом 30 днів. На станції заготівлю зберігали у контейнері із датчиками температури, вологості, тиску та радіації, але без додаткових пристосувань для ферментації.

Отримавши готову пасту з МКС, її смак і вигляд порівняли зі зразками, які готувалися на Землі. І виявилося, що порівняно із земними зразками, паста з МКС була темнішою, гострішою та мала більш виражений смак умамі — «смак м'яса», що характерний для місо. На думку вчених, це свідчить про те, що в умовах відсутності гравітації ферментація відбувалася швидше, ніж на Землі.

Також дослідники провели аналіз мікробів у трьох зразках пасти та виявили, що у пасті з МКС з'явилася бактерія Bacillus velezensis, що характерна багатьом продуктам ферментації та безпечна для вживання. Загалом вони назвали приготовану на МКС пасту безпечною для вживання, тож у майбутньому вона може стати частиною раціону астронавтів, яку їм не доставляють з Землі.

Які ще експерименти є на МКС

🐭 З мишачими сперматозоїдами, які побували на МКС, вдалося зачати здорових мишенят

🐁 Також і цілі мишачі ембріони провели на МКС чотири дні, що не відбилося ані на їхній ДНК, ані на структурному розвитку

🕷 Відправляли до астронавтів і павуків, щоб перевірити, як вони плестимуть павутиння без гравітації