Потенційно шкідливі бактерії оселилися у мікрохвильовках

Мікробіологи виявили в домашніх мікрохвильовках три потенційно шкідливі роди бактерій — Klebsiella, Enterococcus та Aeromonas. Раніше вважали, що сухе і з частим підвищенням температури внутрішнє середовище в мікрохвильовках не підходить для проживання бактерій, але нові результати свідчать про необхідність ретельно очищати внутрішню поверхню мікрохвильовки, щоб уникнути потрапляння мікроорганізмів у їжу. Результати дослідження опублікували в журналі Frontiers in Microbiology.

GIPHY

GIPHY

Які ще бактерії знайшли у мікрохвильовках?

Науковці дослідили внутрішню поверхню домашніх мікрохвильовок, а також тих, що встановлені в лабораторіях та спільних кухнях, наприклад, в офісах. Зразки мікрофлори з цих мікрохвильовок вони вирощували на поживному середовищі, щоб пізніше проаналізувати за РНК види, які там проживають.

Як виявилося, у мікрохвильовках з лабораторій зустрічалися більш стійкі до екстремальних умов роди бактерій, а склад мікрофлори був дещо подібним на мікрофлору сонячних панелей — ще одного екстремального й бідного на поживні речовини середовища. Мікрохвильовки з домашньої та офісної кухонь нагадували за складом мікрофлори поверхню кухні та людську шкіру. Але їх відрізняє те, що вони навчилися виживати у не надто сприятливих умовах мікрохвильового випромінювання та різної доступності поживних речовин.

  • А виявити потенційно небезпечні харчові бактерії може допомогти надрукований на 3D-принтері мікрофлюїдний чип, причому робить він це краще за традиційні методи виявлення патогенів.