Пиття кави з кавомашин в офісі пов’язали з вищим ризиком хвороб серця

У каві, приготованій у кавомашині на робочому місці, хіміки виявили вищий рівень сполук, що збільшують ризик серцево-судинних захворювань, ніж у звареній вдома каві. А відмова від такої кави на користь домашньої може знизити цей ризик на понад третину. Разом зі стресом на роботі, пиття кави з кавомашини може бути додатковим фактором ризику появи серцево-судинних захворювань, тож науковці закликають роботодавців і працівників уважніше ставитися до вибору методу приготування кави. Дослідження опублікували в журналі Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Пиття кави з кавомашин в офісі пов’язали з вищим ризиком хвороб серця. GIPHY

Пиття кави з кавомашин в офісі пов’язали з вищим ризиком хвороб серця. GIPHY

Чим кава з кавомашини гірша за домашню?

Оскільки різні методи приготування кави призводять до виділення з зерна різного рівня кофеїну та інших речовин, науковці вирішили порівняти їх між собою. У звареній різними методами каві вони визначали рівні кафестолу та кахвеолу — органічних сполук, які можуть підвищувати рівень холестерину низької щільності. Тим самим вони збільшують ризик атеросклерозу, тобто накопичення холестерину та запалення в стінках судин, й інших серцево-судинних захворювань.

Вміст кафестолу в різних видах кави, зліва направо: процідженої крізь паперовий фільтр, приготованої з концентрату кави, приготовленої у кавомашині, еспресо, френч-пресу, приготовленої в перколяторі, звареної чи звареної та процідженої крізь тканинний фільтр. Orrje et al. / Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2025

Вміст кафестолу в різних видах кави, зліва направо: процідженої крізь паперовий фільтр, приготованої з концентрату кави, приготовленої у кавомашині, еспресо, френч-пресу, приготовленої в перколяторі, звареної чи звареної та процідженої крізь тканинний фільтр. Orrje et al. / Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2025

Як виявилося, рівень цих сполук був найвищим у звареній за допомогою джезви чи гейзерної кавоварки каві — 939 міліграмів кафестолу та 678 міліграмів кахвеолу на літр. Але пропускання її крізь тканинний фільтр зменшувало концентрацію цих речовин до безпечної 28 і 21 міліграм на літр. А от в каві з кавомашини, яку зазвичай додатково не фільтрують, концентрація кафестолу та кахвеолу склала 176 і 142 міліграми на літр. Найбезпечнішою ж була приготовлена удома та проціджена крізь паперовий фільтр кава — в ній було 12 міліграмів кафестолу та 8 міліграмів кахвеолу.

Дослідники розрахували переваги відмови від кави з кавомашини на користь домашньої для людини, яка п’ять днів на тиждень п’є по три чашки кави на день. Як виявилося, за п’ять років це зменшило б ризик атеросклерозу та подібних захворювань на 13 відсотків, а за 40 років — на 36 відсотків.

Що науковці знають про користь і шкоду кави

🕐 Це не вперше науковці помічають, що не вся кава діє на людей однаково. Як виявилося, випивання кави зранку, але не після обіду може знижувати ризик серцево-судинних захворювань.

☕️ А щоденне споживання трьох чашок кави науковці пов’язали зі зменшенням ризику передчасної смерті та, відповідно, довшим на майже два роки життям.

📖 Детальніше із впливом кави на різні органи та стан людини, а також причинами такого впливу — розбиралися у нашому матеріалі «Один напій, щоб керувати всіма».