Під Колізеєм знайшли рештки малих собак, які розважали древніх римлян

Археологи віднайшли під Колізеєм рештки маленьких собак, схожих на сучасних такс, які використовувалися у давньоримських розвагах. Імовірно, вони виконували трюки або нацьковувалися на більших звірів. Про знахідку повідомляє видання The Telegraph.

Частина древньої системи каналізації під Колізеєм. Parco archeologico del Colosseo

Частина древньої системи каналізації під Колізеєм. Parco archeologico del Colosseo

Археологи провели рік, досліджуючи 70 метрів каналізаційної системи під Колізеєм — давньоримським амфітеатром, побудованим у кінці першого століття. Він використовувався в основному як місце, де глядачі спостерігали за видовищними боями, переважно гладіаторів.

Під час цих розкопок науковці віднайшли рештки невеликих собачок, висотою до 30 сантиметрів. Вони нагадували сучасних такс і могли бути хіба що їхніми попередниками, оскільки про породу у звичному зараз вигляді стало відомо лише у XVIII столітті. Археологи думають, що собаки могли розважати гостей Колізею трюками, як у цирку, але не виключають, що їх використовували і в боях, можливо, нацьковуючи на великих звірів, як-от ведмедів.

Окрім решток малих собак, у каналізації знайшли кістки і великих тварин, включно з собаками, леопардами, левами, ведмедями та страусами. Також вчені натрапили на 50 бронзових монет з пізнього римського періоду, срібну монету, присвячену десятиріччю правління імператора Марка Аврелія, та залишки їжі, яку споживали відвідувачі Колізею: оливок, горіхів, фруктів тощо.