Пацієнтів із хворобою Паркінсона полікували пересадкою калу

Пацієнтам із хворобою Паркінсона провели пересадку калу, щоб перевірити, чи може відновлення нормальної мікрофлори кишківника зменшити прогресування захворювання, як на це вказували попередні дослідження. Через рік після процедури з'ясувалося, що у групі трансплантації калу важкість моторних порушень несильно, але статистично значущо зменшилася. Тому науковці закликають до подальших досліджень підходу, щоб з'ясувати потенціал лікування хвороби Паркінсона пересадкою калу. Дослідження опубліковане у журналі eClinicalMedicine.

Getty

Getty


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як проводили лікування пересадкою калу?

В експериментальній терапії взяли участь 46 пацієнтів із ранньою стадією хвороби Паркінсона. Їх розділили на дві групи, одній із яких ввели через зонд у тонку кишку фекальний розчин від ретельно обстеженого здорового донора, а другій — розчин власного калу для порівняння. За здоров'ям учасників стежили протягом року, кожні кілька місяців оцінюючи стан пацієнтів. З'ясувалося, що у всіх учасників з групи донора моторні прояви хвороби зменшилися, у середньому на 5,8 бала за шкалою важкості порушень. Тоді як у групі порівняння симптоми зменшилися у середньому на 2,7 бала, однак покращення відмічалося не у всіх учасників.

Загалом терапія сприймалася пацієнтами добре — побічні дії обмежувалися лише тимчасовим дискомфортом у животі. Тож науковці вважають, що варто продовжити дослідження, але вже за участі більшої кількості пацієнтів та на різних стадіях хвороби Паркінсона.

  • Покращити стан пацієнтів із хворобою Паркінсона, а також з деменцією, може проживання у більш озеленених районах, показало нещодавнє дослідження.