Останню самку черепахи Свайно знайшли мертвою на березі рідного озера

Останню відому самку черепахи Свайно (Rafetus swinhoei) знайшли мертвою на березі озера Донг Мо, що у в'єтнамській столиці Ханой. Тепер вид фактично приречений на вимирання, оскільки в живих з нього залишилися лише два самці, повідомляє Live Science з посиланням на в'єтнамське видання VNExpress.

Фотографія останньої самки, зроблена ще 2020 року, коли її вперше виявили. WCS Vietnam

Фотографія останньої самки, зроблена ще 2020 року, коли її вперше виявили. WCS Vietnam

Що це за черепахи?

Черепахи Свайно є одними з найбільших прісноводних черепах, сягаючи у довжину понад 100 сантиметрів, а вагою — до 200 кілограмів. Колись вони були поширеними в китайській річці Янцзи та її довколишніх водах, але руйнування людиною природного середовища та полювання на черепах, призвели вид до самої межі вимирання. Самка, яка жила в озері Донг Мо, була єдиною відомою живою представницею виду після 2019 року. За нею ретельно спостерігали і мали надію, що вона спарується з самцем, який теж населяє її водойму, та дасть таке бажане потомство. Для цього їй навіть облаштували на березі безпечне місце для відкладання яєць, яких вона могла відкласти понад сотню на рік. Однак пара так і не спарувалася, а зі смертю чергової особини єдина надія на збереження виду зберігається у тому, що десь є ще інша, ще не помічена самка черепахи Свайно.

Тіло мертвої самки із Донг Мо, яка сягала 1,56 метра у довжину і важила 93 кілограми, знайшли викинутим на берег 21 квітня. Але фахівці вважають, що на той час тварина була мертвою уже кілька днів. Наразі вони продовжують його вивчати, щоб з'ясувати причину трагічної смерті черепахи.

Одне з недавніх досліджень показало, що кожен п'ятий вид вид рептилій зараз під загрозою вимирання. Але доля черепах серед них найменш втішна: майже 60 відсотків їхніх видів можуть невдовзі зникнути.