OSIRIS-REx успішно зберіг зразки астероїда Бенну

Апарат NASA OSIRIS-REx успішно склав зразки астероїда Бенну в герметичну капсулу, запобігши подальшій втраті матеріалу. Перед цим частинки зібраних порід виривалися з його колектора. Очікується, що апарт доставить капсулу на Землю у вересні 2023 року. Про це повідомляється на сайті NASA.

Що відбувалося з апаратом OSIRIS-REx?

Місія OSIRIS-REx відправилася до астероїда Бенну у 2016 році, щоб зібрати зразки з його поверхні. 20 жовтня 2020 року він успішно здійснив цю операцію. Але через кілька днів команда отримала знімки, на яких було видно, що апарат втрачає зібраний ґрунт. Тож вчені прийняли рішення утриматися від запланованих маневрів, поки OSIRIS-REx не спакує матеріал у герметичну капсулу.

Як матеріал сховали у капсулу?

Процес вимагав постійного нагляду та втручання команди. Підготовка до цієї події почалася ще 24 жовтня. Наразі OSIRIS-REx знаходиться на відстані більше 330 мільйонів кілометрів від Землі, тож затримка сигналів складала більше 18,5 хвилин у кожному напрямку. Ввечері 27 жовтня апарат почав переміщувати головку колектора зі зразками у капсулу. Наступного ранку команда OSIRIS-REx підтвердила, що головка колектора ретельно закріплена у капсулі. Ввечері апарат завершив цей процес, закривши капсулу. Під час цих маніпуляцій кілька частинок вирвалося назовні, але спеціалісти NASA впевнені, що всередині капсули залишається велика кількість матеріалу. Тепер зразки астероїда Бенну готові до подорожі на Землю.

NASA, Goddard, University of Arizona, Lockheed Martin / NASA

NASA, Goddard, University of Arizona, Lockheed Martin / NASA

На лівому зображенні колекторна головка OSIRIS-REx знаходиться над капсулою після того як маніпулятор перемістив її у правильне положення. На правому зображенні колекторна головка закріплена в капсулі. Обидва зображення були зроблені камерою StowCam, що знаходиться на апараті. NASA, Goddard, University of Arizona, Lockheed Martin / NASA