Грози в океані вирізнилися найчастішими блискавками

Грози в Мексиканській затоці та океані на півдні Африки виявилися місцем найчастіших і найконцентрованіших блискавок. Під час однієї найпотужніших із них, яка сталася у травні 1998 року над Індійським океаном, блискавки спалахували з частотою вісім разів на секунду. Для людського ока явище виглядало б наче небо постійно освітлене. Про це повідомляє New Scientist з посиланням на статтю журналу Earth and Space Science.

Блискавки під час грози 1998 року на супутникових зображеннях. New Scientist / Youtube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як виявили найчастіші блискавки?

Науковець Національної лабораторії Лос-Аламос звернув увагу на зареєстровану грозу в океані 1998 року, тому що вона значилася як рекордна. Рекорд стосувався надзвичайно тривалої блискавки протягом 29 секунд. Але проаналізувавши записи повторно, використовуючи статистичні інструменти для розрахунку кількості освітлень пікселів за спалах, вчений дійшов висновку, що насправді спалахи були одними з найкоротших з відомих. Вони просто відбувалися з такою частотою на відносно невеликій місцевості, що візуально зливалися разом. Такі грози можуть бути небезпечними, якщо доходять до людських поселень. Тому науковець планує ретельніше їх дослідити у майбутньому, щоб зрозуміти, чи не збільшиться їхня частота, як інших екстремальних явищ, через глобальне потепління.

  • Водночас найбільшу частоту блискавок із коли-небудь зареєстрованих приписують виверженню вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у 2022 році. У піковий час у вулканічній колоні відбувалося 2 600 блискавок щохвилини.