Неврологічні порушення стали основною причиною нездужання у світі

Неврологічні патології, зокрема, мігрень, інсульт, деменція чи хвороба Паркінсона, стали головною причиною нездужання людей в усьому світі. Згідно з новим дослідженням, 43 відсотки людей, або 3,4 мільярда, жили з неврологічним порушенням або померли від нього лише у 2021 році. Кількість людей з інвалідністю через ці стани зросла на 18 відсотків між 1990 та 2021 роками. Такі результати опубліковані у журналі The Lancet.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому зросла захворюваність і кого вразили порушення найбільше?

Дослідники виявили невтішну тенденцію, коли проаналізували поширеність та наслідки 37 неврологічних станів у 204 країнах та територіях, охоплюючи дані з 1990 по 2021 рік. Автори зазначають, що її причина багатофакторна. З одного боку, на вищі показники недуги вплинуло зростання людського населення та збільшення тривалості життя людей. З іншого боку, люди стали частіше стикатися з факторами ризику неврологічних порушень, серед яких забруднення довкілля, незбалансоване харчування, ожиріння та негативні зміни у способі життя.

Найбільш поширеним у світі неврологічним станом, що призвів до інвалідності, автори називають інсульт. За ним слідують неонатальна енцефалопатія, мігрень, хвороба Альцгеймера та інші деменції, діабетична нейропатія. Більшість смертей та інвалідизації через них припадали на країни з низьким і середнім доходом.

В Україні виявилися вищі за середньосвітові показники поширеності неврологічних захворювань — 45 359 випадків на 100 тисяч населення проти 41 204 у світі. Водночас показники смертності від неврологічних захворювань в Україні дещо нижчі за середньосвітові — 138,5 проти 139 на 100 тисяч населення.

  • Ожиріння, що є фактором ризику багатьох захворювань, теж дедалі частіше уражає людей. Згідно з останніми даними, зараз його діагностовано принаймні в одного мільярда, тобто кожного восьмого жителя планети.