Негативні ефекти психоделіків частіше проявилися у людей із розладом особистості

При вживанні психоделіків у людей, які мають хоч один розлад особистості, виявилися вищими шанси стикнутися з негативними побічними явищами. Якщо у загальній популяції частота таких випадків складає 16 відсотків, то у цієї когорти людей зростає до 31 відсотка, свідчить нове дослідження. На думку вчених, це варто взяти до уваги в наступних дослідженнях, що перевіряють можливість лікування психоделіками психічні розлади. Водночас дослідження має обмеження, через які результати потрібно додатково перевірити. Наукову статтю оприлюднили у Journal of Psychopharmacology.

Victor de Schwanberg / Getty Images

Victor de Schwanberg / Getty Images


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як перевірили вплив психоделіків?

Науковці зібрали дані з трьох досліджень, у яких люди використовували психоделіки з різною метою — від рекреаційної до терапевтичної. Учасники повідомляли про свій досвід вживання психоактивних речовин, розповідаючи про переживання та фізичне самопочуття. Усього до тестування було залучено 807 дорослих добровольців. І з'ясувалося, що у людей із розладами особистості, як-от межовим або нарцисичним розладом особистості, негативні психологічні переживання відбувалися після психоделіків до чотирьох разів частіше.

Однак вагомою причиною, з якої до результатів варто ставитися обережно, є самостійне оцінювання учасниками свого стану. Це не дозволяє об'єктивно оцінити ступінь та наявність побічного явища. Крім того, у дослідженні не враховувалося, які дозування використовували учасники.

Для чого тестують психоделіки на людях

🧠 Психоделіки показали у дослідах на тваринах потенціал покращувати пам'ять та сприяти утворенню нових нейронів у мозку, що може допомогти лікувати психічні й неврологічні захворювання

🤕 У дослідах на пацієнтах із мігренню психоделіки виявилися здатними знизити частоту й важкість нападів

😌 У дослідженні за участі ветеранів психоделік зумів зменшити важкість постравматичного стресового розладу