Психоделік ДМТ посприяв нейрогенезу в мозку мишей

Іспанські науковці у дослідах на мишах з’ясували, що сильний галюциноген диметилтриптамін сприяє утворенню нових нейронів у головному мозку та покращує пам’ять і когнітивні здібності. Що важливо, галюциногенний ефект, схоже, можна відокремити від впливу на нейрогенез. Це дає надію на створення препаратів для лікування психічних та нервових захворювань, які не змінюватимуть стан свідомості пацієнтів, йдеться у статті в журналі Translational Psychiatry.

Що таке диметилтриптамін?

Аяваска є традиційним трав’яним напоєм народів Південної Америки, які живуть в басейні Амазонки. Він має сильний психотропний ефект, що полягає у слухових та візуальних галюцинаціях і станом зміненої свідомості, тож його часто використовують у ритуальних цілях, особливо шамани. Психоактивний ефект напою головно забезпечується речовиною диметилтриптаміном (ДМТ), що в більшості країн світу вважається наркотиком і його обіг заборонений. Однак через його сильний, утім короткотривалий, галюциногенний ефект ДМТ став об’єктом багатьох досліджень. Деякі галюциногенні речовини, як-от псилоцибін, показали обнадійливі результати щодо лікування ними депресії. Схожий ефект виявили і в аяваски. Деякі вчені припустили, що позитивний вплив на ментальне здоров’я пояснюється здатністю психоделіків стимулювати нейрогенез - вироблення нових нейронів. Щоб з’ясувати детальніше, науковці з Мадридського університету провели власні досліди.

Як вивчали психоделік?

Всі досліди іспанських вчених поки що стосуються тварин, оскільки проведені вони на мишах. Протягом 21 дня піддослідні тварини отримували препарати з ДМТ. З’ясувалося, що психоделік справді сприяє різкому нейрогенезу в гіпокампі, що може бути пов’язане із кращою пам’яттю та когнітивними здібностями. Через три тижні після початку експерименті миші показали кращі результати в тестах на запам’ятовування та навчання, а гіпокамп саме відіграє важливу роль у цих процесах.

Але що важливо, нейрогенез, індукований психоактивним ДМТ, викликається механізмом, який відокремлений від того, що спричиняє галюцинації. Тобто стає можливим розроблення препаратів для стимуляції розмноження нейронів, які не впливатимуть на свідомість.

Як це можливо?

Галюциногенний ефект більшості психоделіків викликається стимуляцією ними 5-HT2A- серотонінових рецепторів у мозку. Але вчені у новій роботі припускають, що нейрогенез відбувається вже за допомогою іншого механізму - через активацію сигма-1 рецепторів (S1R). Це підтверджується спостереженням відсутності нейрогенезу при блокуванні рецепторів S1R, та відсутності галюцинацій при блокуванні рецепторів 5-HT2A.

Надалі вчені досліджуватимуть, як краще розділити психоактивні та нейрогенні властивості ДМТ. Крім того, вони вивчатимуть можливість створення речовин, що активують виключно S1R рецептори. Такі препарати можуть допомогти лікувати низку психічних та нервових захворювань, серед яких нейродегенеративні, вважають науковці.