Наземний телескоп DKIST сфотографував плями на Сонці

Наземний сонячний телескоп DKIST отримав нові зображення Сонця, на яких можна в деталях розгледіти активні області світила — сонячні плями. Фото отримані у рамках підготовки телескопа до роботи, повідомляє сайт Національної сонячної обсерваторії США, якій належить DKIST.

Світлини, які отримав телескоп. NSF / AURA / NSO

Світлини, які отримав телескоп. NSF / AURA / NSO

Що видно на Сонці з Землі?

Оптичний телескоп DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope) є одним з найпотужніших наземних телескопів, що здатні спостерігати за Сонцем попри перешкоди, які створює земна атмосфера. Будівництво DKIST розпочалось у 2010 році, а наразі тривають завершальні етапи його введення в експлуатацію. У рамках першого циклу спостережень DKIST отримав вісім нових світлин Сонця за допомогою інструмента VBI, що створює зображення у видимому світлі.

На одному із зображень, що охоплює 30 720 кілометрів у довжину та ширину, представлена спокійна ділянка Сонця. У ній гаряча плазма циркулює у конвекційних гранулах на поверхні зорі (фотосфері). Яскраві структури всередині гранул свідчать про наявність магнітного поля у них. Виявлення цих дрібних елементів є одним із завдань DKIST, що дасть можливість геліофізикам досліджувати механізми сонячної активності.

«Тиха» ділянка Сонця. NSF / AURA / NSO

«Тиха» ділянка Сонця. NSF / AURA / NSO

Ще одне зображення розкриває деталі, навпаки, активної області Сонця. Сонячні плями відрізняються темними центральними областями, які являють собою скупчення більш холодної плазми, порівняно з ділянками навколо. Ниткоподібна структура також зумовлюється впливом магнітного поля.

Сонячна пляма. NSF / AURA / NSO

Сонячна пляма. NSF / AURA / NSO

Саме у сонячних плямах народжуються вибухові вища, як-от викиди корональної маси, які можуть призвести до магнітних бур. Більше про ці явища ми розповідали у наших картках «Звідки на Сонці плями».

Ще одне зображення сонячної плями. Таку незвичну форму їй забезпечили так звані «містки» плазми, що перетинають центральні частини кількох плям у скупченні. Вважається, що їхня поява пов'язана із руйнуванням плями. NSF / AURA / NSO

Ще одне зображення сонячної плями. Таку незвичну форму їй забезпечили так звані «містки» плазми, що перетинають центральні частини кількох плям у скупченні. Вважається, що їхня поява пов'язана із руйнуванням плями. NSF / AURA / NSO

Одним з результатів роботи телескопа також є зображення хромосфери Сонця, тобто області між його фотосферою і короною. Темні лінії являють собою плазму, що рухається під впливом магнітного поля.

Хромосфера Сонця. NSF / AURA / NSO

Хромосфера Сонця. NSF / AURA / NSO

Раніше ми розповідали, що у Китаї завершили будівництво найбільшого в світі сонячного радіотелескопа, який допоможе підвищити точність у прогнозах космічної погоди, на яку впливає активність нашого світила.