Надземлю та субнептун відшукали на орбіті помаранчевого карлика

За допомогою космічної обсерваторії «Хеопс» астрономи підтвердили відкриття пари екзопланет, які обертаються навколо помаранчевого карлика на відстані близько 90 світлових років від нас. Це надземля та субнептун, які за своїми характеристиками потрапляють у так звану «пустелю субнептунів» — нестачу екзопланет із радіусами у 1,5–2 раза більшими за радіус Землі. Знайдена надземля TOI-836 b точно потрапляє у цю прогалину у вибірці відомих екзопланет, а субнептуп TOI-836 c проходить по верхній межі цієї пустелі. Дослідження астрономів опубліковане як препринт на сервісі arXiv.

Діаграма маса-радіус, де TOI-836 b і TOI836 порівняно з іншими екзопланетами. F. Hawthorn et al. / arXiv, 2022

Діаграма маса-радіус, де TOI-836 b і TOI836 порівняно з іншими екзопланетами. F. Hawthorn et al. / arXiv, 2022

З-понад п'яти тисяч відомих екзопланет, завдяки космічному телескопу «Хеопс», а також наземних обсерваторій, вдалося підтвердити ще пару, які обертаються навколо помаранчевого карлика спектрального класу К TOI-836 на відстані 90 світлових років від нас. Це надземля TOI-836b, радіус якої складає 1,7 радіуса Землі, а маса — 4,5 маси Землі, що обертається навколо своєї зорі за 3,8 доби. А друга планета — субнептун, який у 9,6 раза масивніший за Землі та у 2,5 раза більший за Землю за радіусом, що обертається навколо своєї зірки кожні 8,6 дня.

І їхньою особливістю є те, що обидві планети проходять по дві границі так званої «пустелі субнептунів» — межі, яка ніби розділяє планети, які втратили свою атмосферу, як деякі кам'янисті надземлі, а також екзопланети-нептуни — планети із кам'янистими ядрами, що атмосферу, навпаки, зберегли. Зазвичай у цю пустелю астрономи відносять екзопланети з радіусами близько 1,5–2 земних та коротким часом обертання навколо своїх батьківських світил.

І знайдена пара екзопланет допоможе уточнити, через що саме заважає планетам у цих параметрах залишатися на орбітах своїх зірок, тому астрономи пропонують відкриття як нову ціль для «Джеймса Вебба». Йому нещодавно, до речі, вдалося підтвердити існування вуглекислого газу в атмосфері екзопланети на відстані 700 світлових років від нас.

Пустелі екзопланет

🔵Телескоп TESS знайшов біля гарячої молодої зорі теплий нептун, який лежить на межі так званої «пустелі нептунів», що є феноменом нестачі близьких до своїх світил планет середніх розмірів

🟡А в супернептуна з «пустелі нептунів» «Габбл» відшукав водяну пару


Фото в анонсі: ESO / L. Calçada / Nick Risinger